Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente en Acantus bekijken wijkvernieuwing Scheepskwartier

Door op woensdag, 12 maart, 2014 - 14:30

SCHOUW - Klaas Steenhuis, wijkwethouder van Sorghvliet, en Harry Kremer, algemeen directeur van Acantus, gaan vrijdag 14 maart 2014 het resultaat van de wijkvernieuwing in het Scheepskwartier bekijken met een wandeling door de Fregatstraat. Om 11.00 uur begint hun wandeling in de Galjootstraat, ter hoogte van appartementencomplex De Nautilus.

Het Scheepskwartier is een woonwijk uit de jaren '60 van de vorige eeuw met veel sociale huurwoningen van Acantus. In de jaren ‘90 is een stadsvernieuwingsoperatie uitgevoerd in het noordelijke deel van de wijk. In 2011 stond grootschalige rioolrenovatie van het gehele Scheepskwartier op stapel. Gemeente en Acantus besloten deze werkzaamheden te combineren met de aanpak van het zuidelijke deel van de wijk.

Intensief overleg met bewoners
Acantus heeft intensief met de wijkbewoners gecommuniceerd. Door middel van huisbezoeken is aan de huiskamertafel met bewoners maximale deelname bereikt. Alle huurders hebben ingestemd en meegedaan. Ook bij de gemeente heeft de inbreng van bewoners voorop gestaan. De nieuwe inrichting van zeven hofjes is samen met de bewoners bedacht. Deze nieuwe manier van werken volgens het principe ‘de buurt de baas' heeft gewerkt. Bewoners hebben betrokkenheid getoond en zijn met elkaar in discussie gegaan over de eigen woonomgeving. In de meeste hofjes zijn de bewoners het onderling snel eens ge¬worden. De zeven hofjes hebben allemaal een verschillende inrichting gekregen.

Aanpak huurwoningen
In de eerste helft van 2013 heeft Acantus de huurwoningen aan de Fregatstraat geïsoleerd. Naast dakisolatie is dubbele beglazing aangebracht, voorzover dat nog niet aanwezig was. Ook kregen de woningen een schilderbeurt. Daarnaast is de verharding van de achterpaden opnieuw gelegd, werd de afwatering verbeterd, zijn waar nodig schuttingen vervangen en is achterpadverlichting aangebracht.

Aanpak openbare ruimte
In de tweede helft van vorig jaar heeft de gemeente de openbare ruimte aangepakt. In het kader van de rioolrenovatie is de verharding van alle straten in het Scheepskwartier opnieuw gelegd. Zeven hofjes hebben een fikse opknapbeurt gekregen. Dit betreft de omgeving van de Fregatstraat, de Oostlaan en de Kleine Vaartlaan.

Werkzaamheden bijna afgerond
De werkzaamheden zijn nu bijna klaar. Hier en daar moet nog wat beplanting aangebracht worden, een paar gazons moeten nog ingezaaid worden en nog niet alle speeltoestellen zijn geplaatst. Acantus en gemeente hebben afgesproken dat later dit jaar de wijkvernieuwing feestelijk wordt afgesloten, uiteraard in nauw overleg met de bewoners van de wijk.