Overslaan en naar de inhoud gaan

Poster politieke partij VUK genomineerd

Door op zondag, 9 maart, 2014 - 14:17


De drie genomineerden

Door Bianca Kor

Lezers van VNG Magazine aan zet in verkiezingstijd

GENOMINEERD - Affiches blijken nog steeds een belangrijk middel te zijn om mensen te attenderen op bepaalde onderwerpen. Vooral in deze tijd van de gemeenteraadsverkiezingen. Affiches zijn in deze tijd zelfs het belangrijkste middel om een boodschap over te brengen aan de bevolking. Hierdoor wordt direct de boodschap naar voren gebracht en de voorbijgangers worden er aan herinnert dat de verkiezingen op 19 maart worden gehouden.

VNG Magazine heeft een wedstrijd georganiseerd omtrent de verkiezingsaffiches. De vraag luidt: 'Wie heeft de beste verkiezingsaffiche voor 19 maart?' De genomineerden hiervoor zijn: VUK, SGP en TVP.

De genomineerde partijen blijken erg origineel te zijn in het maken van een affiche. Partijen proberen op te vallen door afwijkende formaten te gebruiken of om zelfs ronde posters te gebruiken.
Lijst Harry Bakker laat twee witte paarden over een vierkant affiche galopperen. W70 heeft gekozen voor een ronde poster in de vorm van een CD of DVD.

Affiches in de vorm van een hart zijn eveneens erg populair. Dit is onder andere terug te zien bij de Stadspartij Wageningen en de Haarlemse Actiepartij. De Stadspartij gebruikt een retrobeeld en de Actiepartij kiest voor een stralend hart dat klopt voor wonen, werk en welzijn.

GroenLinks Bergen en PACT Aalsmeer pakken het nóg weer anders aan. Groen Links Bergen gebruikt een afbeelding van zijn kandidaten die als eigentijdse Beatles over het plaatselijke zebrapad lopen. PACT Aalsmeer zoomt in op twee paar lippen die elkaar innig kussen.

VeurUutKiek (VUK) Veendam had een zeer directe boodschap met het VUK-veur-JOE-affiche. Veendammers vinden dat ze bedrogen zijn door de regering. Dat is de boodschap. Het affiche laat een combinatie zien van de provocerende woordkeuze en het beeld van Groningse woningen die wegzakken en scheuren vertonen. Het motto is: als Den Haag het laat afweten, is er nog altijd de VUK voor jou.

De SGP in Leerdam laat een dartspel zien. Dit is opvallend want je associeert de SGP niet snel met dit spel uit de kroeg. Door de slogan 'Raakt de kern' te gebruiken, wil de partij laten zien dat zij zich bekommert om de vier kernen van Leerdam.

De TVP (de Tilburgse Volkspartij) heeft oog voor de populariteit van bepaalde TV-programma's. Er wordt een verband gelegd tussen politiek en de dagelijkse interesses van de doelgroep van de partij.

De keuze van het beste affiche is aan de lezer van VNG Magazine. Op www.vngmagazine.nl is een stemformulier te vinden waarmee tot 17 maart 12.00 uur kan worden gestemd.
De uitslag zal bekend worden gemaakt in VNG Magazine van 21 maart a.s.