Overslaan en naar de inhoud gaan

Groningers in Opstand op weg voor Langzaam-aan-actie

Door op vrijdag, 7 maart, 2014 - 23:19

BREED - Vrijdag 7 maart werd er door heel Nederland de protestacties met langzaam rijden op de Nederlandse snelwegen uitgevoerd. Deze landelijke actie was een van de initiatieven van het platform Landelijke Demonstratie 2013, met als doel om aandacht te vragen voor algehele misstanden in de politiek en maatschappij.

De Actiegroepering Groningers in Opstand hadden zich ook bij dit initiatief aangesloten.

Vanuit de actiegroep waren er drie groepen in de provincie bezig, bij blokkades in Delfzijl, met de afsluiting van de grensovergang bij Bad Nieuweschans en met de Langzaam-aan-actie A7. Vanuit de groep in Veendam was men met ca 120 auto's met circa 30 kilometer per uur over de A7 gereden, plus nog een onbekend aantal mensen die zich hierbij hadden aangesloten. In de richting van Bad Nieuweschans werd er ook met 10 kilometer gereden.

Ondanks ergernis dat er ook was werd naar verluid de actie over het algemeen goed ontvangen, en van vrachtwagenchauffeurs gingen de duimen omhoog. De actie was breed bekend. In een lange slang van auto aan auto moet het naar schatting van Veendam tot aan de afslag naar Zuidbroek hebben gestaan, een kilometer of acht. Op de terugreis werd ook de N33 nog bij de langzaamaan actie betrokken.

Het is niet alleen voor de gedupeerden door de aardbevingsproblematiek waar de Groningers in Opstand zich willen inzetten, maar ook wil men een lans breken voor werk en welzijn. Als een van de voorbeelden werd een alleenstaande moeder met kind aangehaald, die zich van 900 euro per maand naast de vaste lasten moet zien te redden.

Groningers in Opstand noemt zich geen actiegroep of organisatie, maar een faciliterend platform dat zich zonder politieke kleur of voorkeur op een vreedzame en ludieke wijze wil inzetten voor welzijn, veiligheid en werk in de provincie Groningen. Zij willen zich sterk maken voor alle Groningers in de moeilijke periode waarin onder andere ook de sluiting van Aldel en Parker. En Draka dat voor een groot gedeelte gaat sluiten. Een tijd waarin met de kabinetsplannen ook 40 procent van de ouderenzorginstellingen moet sluiten.

Website van Groningers in Opstand


Voor meer foto's, zie fotoalbum