Overslaan en naar de inhoud gaan

Duo-expositie van Roelie en Lydia Dijkstra in van Beresteyn Veendam

Door op zaterdag, 8 maart, 2014 - 13:31

KUNSTENAARS - Cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn wil (amateur)kunstenaars de gelegenheid bieden om hun kunst te laten zien. Van 14 maart tot 10 mei 2014 is er weer een nieuwe expositie in de foyer van vanBeresteyn. Deze keer zijn het schilderijen van moeder en dochter Roelie en Lydia Dijkstra. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het cultuurcentrum.

Moeder en dochter zijn beiden al jaren zeer creatief met allerlei dingen bezig. Maar schilderen is toch wel de grootste passie. In maart 2002 is hun liefde voor het schilderen ontstaan. Ze hebben kennisgemaakt met de kwast en de verfpotten bij de kunstenares Maya Wildevuur in de Ennemaborg te Midwolda. Tijdens de Noordelijke Kunstroute hebben ze meegedaan aan een workshop bij Maya Wildevuur. Na deze dag heeft deze passie hen niet meer los gelaten. Beide waren zeer enthousiast geworden en besloten eerst maar de basis goed te leren.

En zo begonnen ze teken- en schilderlessen bij het Creatief Centrum (nu de Turfcentrale) aan de Molenstreek in Veendam. Hier hebben ze met allerlei materialen kunnen kennismaken en de basis gelegd met tekenen en schilderen. Na het Creatief Centrum hebben ze lessen gevolgd bij Sander Kletter in Scheemda en Marion Nap in Veendam. Nadat Marion Nap stopte met les geven, begon er een nieuwe zoektocht. Zo kwamen ze terecht bij Adri Wolters, van Atelier Karmozijn in Noordbroek. Adri leerde hen een eigen stijl te ontdekken en hun techniek te ontwikkelen.

Roelie heeft een hele fijne manier van schilderen. Ze werkt meestal met acrylverf op doek en paneel. Zij maakt bij voorkeur stillevens, landschappen, bloemen. Lydia heeft een hele andere manier van schilderen. Zij werkt eveneens het liefst met acrylverf, maar ook in combinatie met pastel- of oliekrijt op doek en paneel. Soms met behulp van zand, papier en kit. Het liefst met grote kwasten, maar ook wel met de handen. Schilderen hopen ze nog jaren te mogen doen. Het is voor beiden een uitlaatklep en geeft hen nieuwe energie.