Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlingen schrijven kinderboek over Arjen Robben

Door op zaterdag, 8 maart, 2014 - 07:10

BOEKEN - Dit jaar verschijnen er drie kinderboeken over stervoetballer Arjen Robben. De boeken worden geschreven door schoolklassen in de provincie Groningen. De leerlingen van de Mgr. Bekkersschool in Veendam, van de Sjaloomschool in Meeden en van de Wim Monnereau in Veendam schrijven mee aan het tweede boek: ‘Arjen Robben en het magische schot in Rio'.

In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Zij zijn ‘laaggeletterd'. In de provincie Groningen heeft ruim 1 op de 9 mensen moeite met lezen en schrijven. Daarnaast heeft een kwart van de kinderen die van de basisschool afkomt een leesachterstand van ongeveer 2 jaar.
Stichting Lezen & Schrijven zet zich in om laaggeletterdheid in Nederland structureel op te lossen. Samen met FC Groningen in de Maatschappij zijn ze het project Boekestafette gestart. In samenwerking met uitgeverij Kluitman en kinderboekenschrijver Fred Diks wordt een serie van drie boeken over voetballer Arjen Robben uitgegeven. Leerlingen uit groep 7 en 8 schrijven met hun klas de hoofdstukken voor deze boeken. Het eerste boek, ‘Arjen Robben en de finale van de Champions League', ligt inmiddels in de boekhandel en Bibliotheek.

Arjen Robben en het magische schot in Rio
Veertien scholen in de provincie Groningen schrijven op dit moment de hoofdstukken voor het tweede boek: ‘Arjen Robben en het magische schot in Rio'. In dit boek gaat Arjen met het Nederlands Elftal naar het WK in Brazilië. Daar beleven ze tussen de wedstrijden door allerlei avonturen. Drie scholen uit de gemeenten Menterwolde en Veendam schrijven mee aan het boek.

Maandag 3 maart zijn de Mgr. Bekkersschool en de Sjaloomschool gestart met hun hoofdstuk. Ze worden daarbij ondersteund door Jolanda Robben van Bibliotheek Veendam. Zij had voor de leerlingen een videoboodschap van Arjen Robben meegenomen. Arjen wenste de kinderen vanuit München veel plezier met het schrijven van hun hoofdstuk.

Marjo Robben
Marjo Robben, de moeder van Arjen, is nauw betrokken bij het project en bezoekt ook enkele scholen. Op maandag 3 maart was ze meegekomen naar de Mgr. Bekkersschool. De leerlingen van groep 8 stelden Marjo vele vragen over haar beroemde zoon. Zo wilde juf Erna weten hoe het voor een moeder voelt om haar zoon te zien voetballen. Is dat niet spannend? Of wie is de beste vriend van Arjen bij het Nederlands Elftal?

Vrijdag 14 maart maart gaan de leerlingen van de Wim Monnereau in Veendam beginnen aan het belangrijkste hoofdstuk van het boek: ‘De finale'.

‘Arjen Robben en het magische schot in Rio' ligt eind april in de boekhandel en Bibliotheek.