Overslaan en naar de inhoud gaan

Topvoetbal is dun gezaaid in Oost-Groningen

Door op zondag, 2 maart, 2014 - 21:00

Door Jacob Kuipers

MUNTENDAM - Tweedeklasser Muntendam heeft er eindelijk voor gezorgd dat er in Oost-Groningen weer op niveau wordt gevoetbald. Afgelopen seizoen promoveerden de zwart-witten naar de tweede klasse. Bijna niemand gaf er een 'stuiver' voor dat de ploeg zich zou handhaven in de tweede klas. Bij de kick-off van het seizoen sprokkelden de Muntendammers de puntjes aardig bij elkaar. En ze kwamen op een gegeven moment in het linkerrijtje terecht. En daar had niemand van de Muntendammers op gerekend. Zouden de tijden van vroeger weer terugkomen? De tijd dat corifeeën als Sietse Boiten, Jan Schipper en Eppo Lamain de Muntendammers in vervoering brachten. Op dit moment staat Muntendam vierde's van onderen in de tweedeklas. Mochten ze deze positie weten te handhaven dan is dat een groot succes voor het voormalig handelsdorp.

Toch herbergde Muntendam in vroeger tijden nog meer spelers die een aardig balletje konden trappen, maar die de stap naar het 'vlaggenschip' wel konden halen, maar niet al te serieus met hun sport om gingen. Ze hadden liever contact met 'de gele rakkers' dan met de bal. Een van die 'legendarische helden' was Trienko Kerstholt. Alhoewel de 66-jarige oud-voetballer niet zijn hele leven bij zijn geliefde club door bracht. Hij speelde van 1972 tot 1975 bij Meeden. Toch heeft Trienko ook nog successen gekend bij Muntendam. "Ik ben in 1960 kampioen geworden met de pupillen. En in 1966 ben met A1. En met het tweede elftal ben ik kampioen geworden in 1970. En in 1972 met Muntendam 3", opent de voormalige vrijgezel, die in 1994 getrouwd is met Jopie Ruiter.

Het serieuzere werk kwam voor de jonge Kerstholt in 1966 - hij voetbalde nog in de jeugd - toen hij door een schorsing van de legendarische Jan Pluim ineens voor 'de leeuwen' werd gegooid. In zijn eerste duel in de hoofdmacht van Muntendam, thuis tegen Noordster, moest hij spelen voor 1500 toeschouwers. En zijn debuut eindigde in 1-1. En het decor waar zich alles afspeelde was het roemruchte 'stadion' aan de Zuiderstraat. De piepjonge Kerstholt had de smaak te pakken en voetbalde daarna nog 50 wedstrijden in het 'vlaggenschip'. Maar daarna kwam de klad er een beetje in en het jonge aanstormende talent werd 'verliefd' op de fles. En toen hij dat zei, tegen mij moest ik weer denken aan zanger Jan Boezeroen. "Ik had in die tijd de kroegen ontdekt en besefte toen dat in de cafe's veel meer vreugde was dan op het voetbalveld. En de kasteleins hadden verdomd lekkere comsumpties", vulde Kerstholt daarop aan.

En dat was zeker een geweldige 'klap in het gezicht' van zijn geliefde club. Kerstholt was als speler heel begaafd. En had een 'fluwelen' passeertechniek. Voor de toeschouwers waren zijn passeeracties, als 'krenten' in de pap. Alhoewel hij een aardig balletje kon trappen had hij ook enige zelfkritiek, iets wat je bij de huidige jonge miljonairtjes niet kan zeggen."Ik kon helemaal niet koppen en was de snelste niet op het veld. En ik had geen longinhoud om een wedstrijd uit te spelen". Op de vraag of Kerstholt veel heeft geleerd van de heren trainers is hij kortaf. "Geen enkele trainer heeft mij iets geleerd. Voetballen moet je kunnen, dat kun je niet leren". Volgens Kerstholt moet een trainer je in een goede conditie zien te houden en moet een tactisch plannetje aan je kunnen vertellen voor de wedstrijd.

"En dat gelul over toptrainers? Die bestaan niet! Er bestaan alleen topclubs! Iedere gediplomeerde trainer zal een steentje bijdragen aan de voetballerij, maar daar houdt het mee op voor de heren trainers", zegt Kerstholt met een strenge toon. En de voormalige balvirtuoos voegt er aan toe dat hij nog nooit iets geleerd heeft van een trainer. "De beste trainer die ik heb mee gemaakt was de oud-profvoetballer Jacob van Essen". En als ik zijn zegje mag geloven meldt Kerstholt zich niet aan als trainer van zijn geliefde Muntendam. "De jongens van nu gaan maar met hun eigen snelle tempo en met een andere trainer naar de selectie van Muntendam". Zo'n technische speler als jij ooit was is toch uitermate geschikt om de jeugd iets te leren? "Ik ben daar helemaal niet voor in de 'wieg' gelegd. Zonde van mijn tijd jongen, allemaal verspilde ernergie', vindt de levensgenieter".

Waaraan hij er direct aan toevoegd dat de verslaggever wel iets gemist heeft in zijn leven. "Ik was werkelijk een attractie. Ik kan er wel over meepraten en dat Johan Cruiff daar niks bij is, geloof ik graag", herinnert Kerstholt zich met enige air. "Waar die man (de beste voetballler die ik ooit met eigen ogen heb zien spelen), het soms over heeft, daar is geen 'touw' aan vast te knopen. Je moet een zo simpel spelletje als het voetbal is niet zo moeilijk maken".

Of ik goed speelde als er veel publiek bij was? "Nou, ja, het inspireerde wel of er publiek aanwezig was natuurlijk, maar of ik daar beter door speelde weet ik niet. Ik was altijd met het spelletje bezig en als het publiek iets naar mij schreeuwde dan lachte ik maar wat jongen. Later in de veteranen stond er ook niemand meer aan de lijn en speelden we altijd nog ons spelletje". Ik heb een paar jaar met je gewerkt bij groenvoorziening De Munnik en toen zei je ooit tegen mij dat je ook een artiestennaam had. Namelijk: 'Koegel'. "Ik riep tijdens een wedstrijd aan Be Doddema, die hard kon schieten, 'koegel op'. En dat moet je maar roepen in Muntendam. Vandaar die bijnaam waar ik trots op ben hoor. De meeste mensen dachten dat ik hard kon schieten, maar dat viel wel mee", zegt Kerstholt op een bescheiden toon.

Klopt het dat Feyenoord belangstelling voor je had? "Het klopt helemaal maar die konden mij niet betalen, ha, ha. Ik heb alleen voor Muntendam en Meeden gespeeld. En heb een keer in het Groninger jeugdelftal gespeeld in Cloppenburg en met 4-3 gewonnen. Ik heb met en tegen jongens gespeeld die later in het betaalde voetbal hebben gespeeld, waarvan ik dacht: 'dat ik kan ik ook maar dat is nooit bewezen." Naar zijn weten hebben er zich in Kerstholt zijn actieve tijd nooit clubs gemeld. Het voetbal stond in die tijd op een veel hoger plan dan nu. En als de clubs zich wel hadden gemeld? Kerstholt: "Daar kan ik geen zinnig woord over zeggen want ik had de vele geneugten van het leven ontdekt en dat was toen voor mij het allerbelangrijkste".

Kerstholt: "Muntendam speelde vroeger in de eerste klas, maakte vervolgens een vrije val en speelt nu weer tweede klas". Omdat de de 'geldkraan' ineens open stond. "Niet de vrolijke jongen uit hangen", foetert de voormalige speler van Muntendam aan de Veendammer verslaggever. "Vroeger had je een hele goeie lichting van allemaal jongens uit ons dorp , daarna kwamen er minder talenten naar voren. Clubs als Nieuw-Buinen en WKE betaalden de spelers. Dat doet Muntendam dus niet en ik vind het knap dat ze met dit elftal in de tweede klasse spelen. En er komt weer een goeie lichting aan. In de jeugd lopen een paar hele goede voetbalers rond. Maar wat voor leven gaan die jongens straks leiden als ze achttien jaar zijn. Zeg het maar...."

"Als Muntendam zich dit seizoen handhaaft is dat een hele grote prestatie! Zonder versterkingen van buitenaf, want we moeten terug naar vroeger tijden met allemaal jongens uit het dorp". Topvoefbal is dun gezaaid in Oost-Groningen , "ja dat ben ik met iedereen wel eens , maar waar zie je nog topvoetbal in Nederland. kijk nou eens naar Ajax, wat speelden die altijd aantrekkelijk mooi aanvallend en technisch begaafd voebal. Wat is zelfs dat voetbal saai geworden, soms zet ik na een kwartier voetballen de televisie al weer op iets anders. Ik las vanmorgen in het blad Voetbal International dat ene Lasse Schone de Europa liga wil winnen terwijl ze in de Nederlandse competitie de grootste moeite hebben met clubs die volgend jaar in de eerst divisie spelen, wat een zelfingenomenheid", ratelt de Johan Derksen van Muntendam, in één keer door.

En tot slot wil de voormalige voetbalvirtuoos uit Muntendam nog iets vertellen over zijn idool Johan Derksen. "Ik vond hem bij Veendam een eerste klas schopper. Maar... een man met een verschrikkelijk goeie kijk op voetbal. Hij heeft verklaard dat alle clubs het vroeger 'in hun broek deden' als ze naar Veendam moesten. Ook daarin heeft hij gelijk gekregen. Toen ik 12, 13 en 14 jaar was ging ik vaak naar De Langeleegte en zag ik practisch allemaal Veendammers, waaronder Jacob van Essen, Lucas Rosies, Afinus de Vries, Willy Wever, Derk Snijders, Ko Rosies, Jannie Lohr, Henk Lohr, Henk Wollerich (woont nu in Spanje, JK) en Harry Jager, herinnert Kerstholt zich.

En na een kopje koffie, ja, ja, geen bier in huize Kerstholt, pakt hij de 'draad' weer op. "Ik heb  zelden gezien dat Veendam een wedstrijd verloor. Jacob, ik kijk er niet vanop dat Johan Derksen jou onderbrak met je vraag", en dat was tijdens de lezing die Derksen gaf in theater vanBeresteyn in Veendam. Waarop 'Koegel' zijn 'waterval' van woorden weer oppakt. "Ik vind het niet zo verwonderlijk dat hij je niet liet uitpraten. Bij iedere uitzending van VI op maandag en vrijdagavond zit die vervelende Wilfred Genee overal doorheen te kletsen en laat nooit iemand uitpraten. Dus doet Johan Derksen hetzelfde omdat hij dat leert van die eigenzinnige Fries met zijn stront-Cambuur-kapsel".

Tot slot, bezoek je nog wel eens wedstrijden van Muntendam? "Ik ga niet meer kijken naar de wedstrijden van Muntendam. Ik besteed de zondagen aan andere dingen. Veel familie bezoekjes, met mijn vrouw". Nu je niet meer werkt, ben je nog actief als vrijwilliger? "Ik heb in mijn leven werk genoeg gedaan. Ik weet niet hoeveel leven ik nog tegoed heb, maar zolang ik hier nog ben ga ik zonder te werken, op mijn manier genieten van het leven, beste Jacob.

Trienko Kerstholt heeft bij Muntendam nog samen gespeeld met de ex-profs wijlen Jan Schipper (het toenmalige GVAV, nu FC Groningen), BV Veendam en Emmen. Wijlen Sietse Boiten van BV Veendam, wijlen Gerrit Uitenbosch van Velox en BV Veendam. En Jan Pluim (GVAV) en Eppo Lamain (GVAV en BV Veendam).