Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambassadeurs voor Diversiteit haalt De Mensenbieb naar Veendam

Door op vrijdag, 28 februari, 2014 - 09:14

MENSENBIEB - Leen geen boek, maar een mens! Dat is het uitgangspunt van De Mensenbieb van Vluchtelingenwerk Noord-Nederland. Maandag 10 maart komt De Mensenbieb naar de Bibliotheek in Veendam.

Iedereen heeft vooroordelen en iedereen generaliseert. Soms is dit onschuldig, maar vaak krijgen mensen hierdoor een negatief stempel opgedrukt. De Mensenbieb is dé methode om mensen bewust te maken van hun eigen invalshoeken en vooroordelen en ze vervolgens over die vooroordelen heen te laten stappen. Hoe? Zoals iemand bij een bibliotheek een boek of een cd leent, leent hij bij De Mensenbieb een vluchteling voor een bijzondere ontmoeting.
De Mensenbieb is gebaseerd op de visie dat mensen in het algemeen nieuwsgierig zijn naar de ander. Hét instrument om vooroordelen te doorbreken is humor. Dus worden bezoekers gelokt met vrijmoedige vooroordelen op uitdeelstickers en sandwichborden. Hun opdracht: leen geen mening, oordeel zelf. Dat werkt.

Tijdens een uitleensessie ontmoeten de bezoekers iemand met een volstrekt andere achtergrond, die misschien is opgegroeid in een volstrekt andere cultuur. De vrijwilligers in De Mensenbieb doen mee omdat ze graag andere mensen willen ontmoeten en meer over Nederland willen weten. Een laagdrempelige ontmoeting!
De Mensenbieb is ander integratiebeleid: positief, ludiek, prikkelend, ontspannend en grappig.

De Mensenbieb is op maandag 10 maart van 13.00 - 16.00 uur aanwezig in Bibliotheek Veendam. Ze komen op uitnodiging van het project Ambassadeurs voor diversiteit.

Ambassadeurs voor Diversiteit
Ambassadeurs voor Diversiteit is een project in Veendam met als doel mensen stil te laten staan bij het thema diversiteit en kennis te laten maken het begrip diversiteit. Diversiteit is voor iedereen anders. Door middel van verschillende activiteiten zal dit onder de aandacht worden gebracht bij professionals en burgers. Het Discriminatie Meldpunt Groningen voert dit project uit namens de gemeente Veendam.

De Ambassadeurs voor Diversiteit zijn lokale organisaties die zich inzetten bij activiteiten en uitstralen dat je mag zijn wie je bent. De betrokken organisaties zijn: Radio Parkstad, Compaen, C.B.S. De Kern, Humanitas afd. Veendam/Menterwolde/Pekela, Politie Veendam, Bibliotheek Veendam, Mo(o)i in Veendam en PAOO (Platform Actieve Ouders en Onderwijs).