Overslaan en naar de inhoud gaan

Arthur Japin verzorgt lezing in vanBeresteyn

Door op vrijdag, 28 februari, 2014 - 09:12

LEZING - Dinsdag 18 maart verzorgt schrijver Arthur Japin een lezing in Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. Japin is schrijver van een groot oeuvre en een van de meest succesvolle auteurs van de laatste jaren. Hij ontving diverse prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs en de NS-Publieksprijs. Zijn boeken zijn in meer dan 15 talen vertaald.
Arthur Japin (1956) bezocht het Gymnasium in Haarlem en studeerde enkele jaren Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam om daar vervolgens de theaterschool te doorlopen. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera.
In 1987 ontdekte hij het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Hij stopte met acteren en begon te schrijven.

Japin werd bij het groot publiek bekend met zijn tweede roman De zwarte met het witte hart, die wereldwijd vertaald werd en die hem internationale roem bezorgde. Hij publiceerde dit boek pas na tien jaar onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië.
De romans en verhalen van Japin hebben veelal een autobiografische of historische kern. Bekende werken zijn: Een schitterend gebrek (2003), over de eerste grote liefde van Casanova; De grote wereld (Boekenweekgeschenk 2006), over een kleine mensenstad als bezienswaardigheid; De overgave (2008) over een pioniersfamilie op weg naar het westen van de VS die wordt overvallen door een groep Comanche-indianen; Vaslav (2010), over een dramatische dag uit het leven van de legendarische balletdanser Vaslav Nijjinski en Maar buiten is het feest (2012) over een vrouw die van kwetsbaarheid haar kracht maakt.
Onlangs verscheen zijn nieuwste roman De man van je leven.

vanBeresteynlezing
In Veendam zal Arthur Japin een lezing geven over en uit eigen werk. De lezing heeft een interactief karakter zodat het publiek vragen kan stellen. In de pauze zal de schrijver boeken signeren.

De lezing begint om 20.00 uur, entree € 10,00. Jongeren tot 18 jaar betalen € 5,00. Kaarten zijn verkrijgbaar via theaterkassa Cultuurcentrum vanBeresteyn, geopend maandag t/m vrijdag van 13.00 - 16.30 uur, telefoon 0598- 63 45 66, mail vanberesteyn@veendam.nl of via www.vanberesteyn.nl