Oud Veendam

Borgercompagnie, deel 3



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Vroeger stond er in elk dorp wel en in grotere plaatsen had je er meerdere, molens. Zo ook in Borgercompagnie.

In het Veendammer deel van Borgercompagnie vond men de molen de molen van molenaar Mulder. De molen stond beeldbepalend langs de hoofdweg en was van verre zichtbaar. Maar zoals zoveel molens is ook deze uit het straatbeeld verdwenen.

De tijd heeft het gebruik van korenmolens ingehaald en vele zijn door verpaupering en uiteindelijk afbraak verdwenen. Rondom de molen vond men vaak veel bedrijvigheid.

De plek die ook altijd veel volk trok was de plaatselijke horeca. Vooral het café was zeer in trek. Het café had vaak een sociale functie binnen de dorpsgemeenschap. In naast of achtergelegen zalen werden feesten en evenementen gevierd.

 In het midden van het dorp stond het café van de gezusters Drijfholt. Daar het dorp geen kerk heeft gehad werd het café op zondag ook gebruikt voor kerkdiensten.