Overslaan en naar de inhoud gaan

Janneke Vos vertelt hartstochtelijk over Oarba de Mures

Door op vrijdag, 21 februari, 2014 - 19:00

LEZING - Oud RTV Noord verslaggeefster Janneke Vos was weer even in Nederland. In 2006 vertrok ze met echtgenoot Ad naar Roemenie. Van Janneke Vos verschijnt regelmatig een boek waarin ze schrijft over het leven en werken in Roemenië. Ze geeft ook regelmatig lezingen. Woensdagavond was Janneke te gast in Huize Bareveld bij de Vrouwen van Nu, afdeling Wildervank.

Tijdens de lezing vertelt ze niet alleen over het land, maar laat ze het publiek ook meekijken hoe het is om te verhuizen naar Roemenië. Ze vertrokken in 2006 naar Oarba de Mures in hartje Transsylvanië in Roemenië. Beide werkten keihard en krijgen heel wat tegenslagen te verwerken. Ze buffelen ze zich een slag in de rondte om 450 geiten te hoeden, en dat valt niet mee. In het dorpje Oarba de Mures is de tijd 50 jaar stil blijven staan!

De geiten werden elektrisch gemolken, met de hand was dat niet te doen. Van de melk maakte Janneke kaas en dat werd verkocht, samen met de overgebleven melk. Beiden hebben ze een hoop werk verzet, maar na een aantal tegenslagen hebben ze besloten om de geiten van de hand te doen. Ze richten zich nu op de akkerbouw en verpachten ook akker.

Janneke komt regelmatig naar Nederland om lezingen te geven, en verschijnen er bundels met columns. Lezingen geven doet ze vooral in de noordelijke provincies, maar wordt ze nu ook elders in het land uitgenodigd waar ze hartstochtelijk vertelt over leven en werken in Roemenie.
Janneke Vos schreef tot nu toe vijf boeken: 'De Blinde Vrouw van Mures' (2008), 'Adio Peppi' (2009), 'Het is hier net het paradijs"(2010), 'Pofta Buna' (2011) en 'Ik wou dat ik haar hond was' (2013).

Meer weten over de belevenissen van Ad en Janneke in Roemenie, volg ze op de website www.jannekevos.nl


Voor meer foto's, zie fotoalbum