Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl
Dit weekend neem ik jullie wederom mee naar het Borgercompagnie van weleer. Het dorp Borgercompagnie behield altijd zijn dorpse karakter en daarbij ook zijn lintbebouwing. Slechts één zijweg met bebouwing onderbreekt dit lint en dat is de bebouwing langs een deel van de Veendammerweg. Deze bebouwing staat aan het deel van de Veendammerweg dat in 1926 werd aangelegd. Voor die datum lag het oude tracé vanuit Veendam op de plek waar nu de Veendammerweg gelegen is, dus is de weg weer teruggelegd zoals hij voorheen lag.
Tot 1926 was dit de situatie wanneer men aan kwam rijden vanuit de richting Veendam. Men ging rechts om de boerderij van Jager om zijn weg verder te vervolgen. Doordat men geen zicht had op het verkeer dat van rechts kwam leverde dit gevaarlijk situaties op. Een agent regelde hier het verkeer. Besloten werd om de weg te verleggen naar de andere zijde van de boerderij. Links, aan de overzijde van het Borgercompagniesterdiep, de opzichterwoning van de aardappelmeelfabriek De Eersteling die we erachter waarnemen
Ter bevordering van de verkeersveiligheid werd de weg vanuit Veendam in 1926 naar rechts verlegd om met een bocht aan te sluiten op de weg langs het Borgercompagniesterdiep. Voorheen reed men hier nog rechtdoor om met een bocht naar rechts aan de voorzijde van de boerderij zijn weg te vervolgen. In het verlengde van de nieuwe weg is op de achtergrond het bekende witte café de Leeuw waarneembaar. De fabriekspijp links is van de voormalige aardappelmeelfabriek de Eersteling. Nog geen twintig jaar later wordt de weg weer recht getrokken in de richting van de Kielsterachterweg. De weg rechts blijft de toegangsweg naar Borgercompagnie.
Door de aanwezigheid van cafe De Leeuw en vroeger een aantal winkels en niet de vergeten de voormalige aardappelmeelfabriek fungeert dit deel van Borgercompagnie een beetje als het centrum hoewel een echt centrum heeft Borgercompagnie nooit gehad. Horeca in een dorp had in vroeger dagen een nog veel belangrijke functie dan nu. Het was een ontmoetingsplaats waar festiviteiten, vergaderingen, evenementen enz. werden georganiseerd. Het was de plek waar de nieuwste roddels en het serieuzere nieuws werd verkondigd. Borgercompagnie gezien vanaf de Veendammerweg in de richting van Sappemeer. Geheel links het pand van autogarage Hak. Het witte pand is het oude café De Leeuw. In 1958 brandde het oude café af en werd het vervangen door nieuwbouw. Ook nu nog speelt het café een belangrijke rol in de dorpsgemeenschap van Borgercompagnie.