Overslaan en naar de inhoud gaan

23x goud voor jeugdige badmintonners in Veendam

Door op zondag, 9 februari, 2014 - 18:42

Tekst SV Meteroor

BADMINTON - Een bijzonder weekend - niet alleen vanwege de gouden medailles bij de Olympische spelen in Sotsji, maar vooral vanwege de regionale jeugdkampioenschappen badminton in Veendam. Het was voor de ouders en wedstrijdleiding af en toe best afzien - heen en weer tussen de televisie in de sportkantine en dan snel weer naar de tribunes naast de badmintonbanen in het Indoorcentrum waar spannende wedstrijden gespeeld werden.

De RJK is toch elk jaar weer een bijzonder toernooi. 125 spelers uit de regio (Groningen, Friesland en Drenthe) kwamen naar Veendam om te strijden voor de titel regiokampioen Noord. Toch een toernooi met extra lading - het moment waarop het moet gebeuren. Wat deze editie sowieso uniek maakte was dat er geen enkele afzegging was - geen griepjes, geen blessures, iedereen was aanwezig. Het toernooi zelf verliep gelukkig ook zonder blessures - er werden maar liefst 325 partijen gespeeld.

Terwijl Irene Wüst op zondag aan haar winnende rit begon startten ook de finale wedstrijden in Veendam. Bij de gemengddubbels gingen de titels naar Eline Scheffers/Koen Polmans van Nijeveen (onder11), Yuanxin Xu/Cedric Loopers van BC GO! Groningen en Smash Hoogeveen (onder13), Nikki Melein/Liam Brouwer van Leeuwarder BC (onder15), Rebecca van den Berg/Maurice Paassen van SV Meteoor Veendam en BC Drachten (onder17) en Marjolein Stam/Marco Oosterhaven van GSBC Amor Groningen/Leeuwarder BC (onder19).

De meisjesdubbel titels gingen naar Linda Mutsters/Eline Scheffer van Nijeveen (onder 11), Sophie Ching/Yuanxin Xu van SV Griffioen ‘76/BC GO! (onder13), Anne Dijkstra/Nikki Melein van BC Drachten/Leeuwarder BC (onder 15) en naar Rebecca vd Berg/Dian Bos van SV Meteoor uit Veendam in de onder 17 klasse.

Bij de jongens ging de eer voor het jongensdubbel naar Cedric Loopers/Ewan Zwart van Smash Hoogeveen en BC Drachten (onder13), Liam Brouwer/Marc Ching van Leeuwarder BC/BC Griffioen '76 Wolvega (onder15), Robert de Calonne/Maurice Paassen van BC Drachten(onder17) en Wietse Essink/Melle van Meel van BC de Racketeers uit Emmen (onder19).

Bij de meisjesenkel finales een tweetal hele spannende partijen. Zowel in de onder17 klasse, gewonnen door Rebecca van den Berg als de onder15 klasse, die gewonnen werd door Marleen Hof (van BC GO!) waren uiterst spannende wedstrijden in 3 games. De onder 11 werd gewonnen door Eline Scheffer, de onder 13 door Yuanxin Xu en Marjolein Stam kwam als winnaar van onder 19 uit de finalepoule.

Ook bij de jongensenkel mooie finales - niet allemaal even spannend als bij de dames weliswaar maar er viel voor het aanwezige publiek met een groot aantal spectaculaire rallies nog genoeg te genieten. Olaf Damhof van BC Bahosa uit Hoogezand werd de kampioen in de onder11 klasse, Ewan Zwart van BC Drachten won onder13, en onder 15 werd gewonnen door Barend Tuinenburg (ook van BC Drachten). In onder 17 had Robert de Calonne wel drie games nodig om de titel op te eisen ten kostte van zijn dubbelmaatje. Melle van Meel tot slot won de onder 19 finale in twee games ook van zijn dubbelpartner.

Ondanks dat het aantal deelnemers wat lager was dan voorgaande jaren waren de finales weer van hoog niveau. Dat er minder deelnemers zijn komt deels door de aard van het toernooi, het is natuurlijk een kampioenschap waarbij de minder gevorderde wedstrijdspelers er nog wel eens vanuit gaan dat ze er niks te zoeken hebben. De organisatie probeert echter het toernooi zo op te zetten dat het voor iedereen leuk is om deel te nemen; het inschrijfgeld wordt laag gehouden, shuttles worden beschikbaar gesteld door de bond en de favorieten zijn de eerste ronden vrijgepland om te voorkomen dat er onnodig veel 'veeg' partijen afgewerkt moeten worden en zo te zorgen dat er ook de eerste ronden zoveel mogelijk leuke partijen gespeeld worden.

Een sportief verlopen weekend, netjes volgens planning (exact 17:30 werd het laatste punt gescoord) met mooie spannende finales. Na de prijsuitreiking aan het begin van de zondagavond keerden zowel deelnemers als organisatie dan ook weer tevreden huiswaarts.