Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdgemeenteraad debatteerde over preventie pestproblematiek op scholen

Door op zondag, 2 februari, 2014 - 18:00


Beste debater Valerie Oosterom (2), Niek Boxem (1) en Oskar Koster (3)

DEBAT - Leerlingen van het voortgezet onderwijs Winkler Prins kwamen afgelopen vrijdag bij elkaar voor de jaarlijkse jeugdgemeenteraad in het raadhuis van de gemeente Veendam. Tijdens deze vergadering stond één onderwerp op de agenda: Preventie pestproblematiek op scholen in Veendam.

De jeugdgemeenteraad werd gevraagd het college van burgemeester en wethouders te adviseren een keuze te maken uit de preventieve activiteiten voor pestproblematiek op scholen in navolging van onderzoek dat is uitgevoerd onder jongeren. Het voorstel waarover gedebatteerd werd door de jongeren is het inzetten van preventieve activiteiten: één dag per week hulpverlening aanwezig op de scholen in Veendam, digitale hulpverlening voor de jongeren in Veendam of ondersteuning van mentoren en vertrouwenspersonen.

De jeugdgemeenteraad bestond uit zes fracties. Eind november hebben leerlingen van het Winkler Prins een gastles gekregen van de raadsleden van de gemeente Veendam. Er is aan tien klassen gastles gegeven. Vervolgens hebben dertig leerlingen zich aangemeld voor de jeugdgemeenteraad.

Beste debater
Tijdens de jeugdgemeenteraad werd gelet op wat gezegd werd, maar ook over hoe er gesproken werd. Een jury hield dit nauwlettend in de gaten en bepaalde aan het einde van de avond wie de beste debater van 2014 is. Op de eerte plaats eindigde Niek Boxem, op de tweede plaatst Valerie Oosterom en op de derde plaatst Oscar Koster .

De juryleden waren Haijo Huising (voormalig wethouder en raadslid), Karin Weijs (journaliste De Veendammer) en Cobus Oosting (medebedenker Jeugdgemeenteraad).


Voor meer foto's, zie fotoalbum