Oud Veendam

Zuidwending - deel 2



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Vorige week liet ik een aantal beelden zien van Zuidwending. Dit weekend ga ik nog even door met Zuidwending en laat ik nog een aantal unieke beelden de revue passeren.

Zo ziet een kaart van een café waarvan in eerste instantie niet bekend was of het überhaupt Zuidwending was. Na enig speurwerk en zoeken in het bevolkingsarchief vonden we het antwoord, het moest wel Zuidwending zijn daarna kwam het zoeken naar de locatie en ook hier bood het bevolkingsarchief uitkomst. Het betreft hier café Landlust en het heeft tot 1915 bestaan. Daarna verhuisde de familie naar Pekela en werd het pand overgenomen door de plaatselijke dorsvereniging. Opvallend detail is de dubbele deur. In die tijd moesten café en slijterij gescheiden zijn.

Een andere opvallende kaart is de kaart van O.J Meijer. Deze familie is bekend van de aardappelmeel en later vooral bekend vanwege de dextrinefabriek in Veendam aan de Molenstreek. Maar minder bekend is dat ze ook een groentekwekerij hadden en hiervan zaden verkochten.

Zuidwending heeft nog steeds een agrarische uitstraling. Aan beide zijden omgeven door bouwland. Aan de voormalige landzijde staan nog diverse boerderijen maar er zijn helaas ook diverse verdwenen. Van aantal resteren alleen nog de foto's.

Helaas verdwijnen er nog steeds monumentale boerderijen daar ze verpauperen of te duur in onderhoud zijn. Ze worden vervangen door woonhuizen met een aantal fantasieloze lelijke loodsen waarmee het landschap danig aangetast wordt.