Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstenaar Mark Witteveenm maakt nieuwe oorlogsmonument voor Wildervank

Door op vrijdag, 31 januari, 2014 - 15:51

MONUMENT - Kunstenaar Mark Witteveen uit Noordbroek maakt het nieuwe oorlogsmonument voor Wildervank. Het verzetsmonument aan de Postkade in Wildervank werd van 20 op 21 juni vorig jaar met groot geweld van de sokkel getroffen. De gemeente Veendam trekt ruim 15.000 euro uit voor de vervanging van het kunstwerk. Witteveen vindt de opdracht eervol.
Wethouder Bert Wierenga van Veendam sprak vorig jaar van een laffe daad. Wierenga liet direct andere bronzen beelden in de openbare ruimte beveiligen. Het gestolen beeld, van beeldhouwer Wladimir de Vries uit Groningen, is op 13 april 1949 in Wildervank onthuld. Dat beeld was 1,32 meter hoog, 1,22 meter diep en 2,46 meter lang.
Witteveen maakt een kunstwerk van 1,20 meter hoog, 2 meter breed en 15 centimeter dik. "Het is een glasobject met roestvrij staal. Ik laat het gestolen beeld terugkomen in glas. Met kleuren in lagen in het glas. Het is driedimensionaal", zegt Witteveen. "Mijn artistieke inbreng is niet groot. Maar het is wel eervol. En respectvol naar Wladimir de Vries toe."

Het nieuwe kunstwerk moet voor 4 mei, dodenherdenking, geplaatst zijn aan de Postkade. Het vorige kunstwerk speelde een belangrijke rol bij de dodenherdenking.