Overslaan en naar de inhoud gaan

Snel en informeel bezwaar maken gemeentelijke belastingen en WOZ-waarde

Door op woensdag, 29 januari, 2014 - 15:18

GEMEENTELIJKE BELASTINGEN - Donderdag 30 januari 2014 ontvangen alle inwoners van Veendam een aanslag gemeentelijke belastingen. Daarbij introduceert de gemeente Veendam dit jaar voor het eerst het ‘snel en informeel bezwaar maken' voor de gemeentelijke belastingen en de WOZ-waarde.

Wat is snel en informeel bezwaar maken
Wanneer inwoners bezwaar hebben tegen hun ontvangen aanslag kunnen ze dit jaar snel en informeel antwoord krijgen op hun bezwaar. Het formele traject van bezwaar maken is vaak ingewikkeld en inwoners willen graag sneller antwoord op hun bezwaar. Daarom kan men dit jaar direct, informeel, telefonisch contact opnemen met de gemeente bij bezwaar tegen één of meer aanslagen of tegen de WOZ-waarde. De gemeente probeert inwoners zo snel mogelijk, uiterlijk binnen zes weken na dagtekening van de aanslag, antwoord te geven. Eventuele wijzigingen zullen dan gelijk worden verwerkt. Mocht het bezwaar te complex zijn om direct opgelost te worden, dan zal de gemeente helpen met het indienen van een formeel bezwaarschrift.

Wethouder Henk Jan Schmaal: "Iedereen die bezwaar wil maken kan dus bellen met de gemeente om snel en informeel bezwaar te maken of ze kunnen gebruik maken van de speciale inloopmomenten bij de gemeente. Hier kan iedereen zonder afspraak naartoe komen. Deze momenten zijn op donderdag 6 februari en donderdag 13 februari 2014 van 17:00 tot 20:00 uur."

Een andere reden voor de nieuwe werkwijze
Eén van de redenen voor de nieuwe werkwijze is de toename van het aantal bezwaarschriften die binnenkomen via professionele bureaus die werken op basis van no cure no pay. De professionele bureaus geven aan dat bezwaar maken via hen kosteloos kan en dat u er als inwoner verder geen werk van heeft. Natuurlijk is dit prettig voor de inwoners, maar werken deze bureaus echt gratis? Op grond van de wet heeft een professionele partij die namens een inwoner een bezwaarschrift indient recht op een kostenvergoeding van de gemeente. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen, zeker wanneer er taxatierapporten door deze partij worden opgemaakt of wanneer hoorzittingen plaatsvinden.

In 2013 heeft de gemeente € 26.300,- aan kostenvergoedingen uitbetaald. De bezwaren van deze bureaus hebben voor inwoners geleid tot een totale vermindering van € 1.500,-. De hoge kosten die de gemeente maakt voor de professionele bureaus worden het volgende belastingjaar doorberekend in de OZB-tarieven. Dit betekent dat u door deze hogere kosten die de gemeente maakt, meer belasting betaalt.