Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdgemeenteraad debatteert over preventie pestproblematiek op scholen

Door op dinsdag, 28 januari, 2014 - 15:09

DEBAT - Leerlingen van het voortgezet onderwijs Winkler Prins komen vrijdag 31 januari 2014 om 19:30 uur bij elkaar voor de jaarlijkse jeugdgemeenteraad. De jeugdgemeenteraad vindt plaats in het raadhuis van de gemeente Veendam. Tijdens de vergadering wordt over één onderwerp gedebatteerd.

Preventie pestproblematiek op scholen in Veendam
De jeugdgemeenteraad wordt gevraagd het college van burgemeester en wethouders te adviseren een keuze te maken uit de preventieve activiteiten voor pestproblematiek op scholen in navolging van onderzoek dat is uitgevoerd onder jongeren. Het voorstel waarover gedebatteerd wordt door de jongeren is het inzetten van preventieve activiteiten: één dag per week hulpverlening aanwezig op de scholen in Veendam, digitale hulpverlening voor de jongeren in Veendam of ondersteuning van mentoren en vertrouwenspersonen.

Samenstelling en voorbereiding jeugdraad
De jeugdgemeenteraad bestaat uit zes fracties. Eind november hebben leerlingen van het Winkler Prins een gastles gekregen van de raadsleden van de gemeente Veendam. Er is aan tien klassen gastles gegeven. Vervolgens hebben dertig leerlingen zich aangemeld voor de jeugdgemeenteraad.

Beste debater
Tijdens de jeugdgemeenteraad wordt gelet op wat gezegd wordt, maar ook over hoe er gesproken wordt. Een jury houdt dit nauwlettend in de gaten en bepaalt aan het einde van de avond wie de beste debater van 2014 is. De juryleden zijn Haijo Huising (voormalig wethouder en raadslid), Karin Weijs (journaliste De Veendammer) en Cobus Oosting (medebedenker Jeugdgemeenteraad).