Regio

Refaja en Bethesda gecontracteerd voor darmkankeronderzoek



STADSKANAAL - De zorgverzekeraars hebben de locaties Refaja EN Bethesda van Zorggroep Leveste Middenveld (ZLM) gecontracteerd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Mensen die voor het bevolkingsonderzoek worden doorverwezen naar een ziekenhuis, kunnen daarvoor terecht in Stadskanaal en Hoogeveen.

De drie ziekenhuizen van ZLM verwachten zo'n 800 vervolgonderzoeken per jaar te verzorgen. Een bevolkingsvervolgonderzoek bestaat uit een intakegesprek en een coloscopie: een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Om dit te mogen aanbieden moeten de ziekenhuizen voldoen aan de zeer strenge eisen voor het bevolkingsonderzoek. Bijvoorbeeld waar het gaat om hygiëne, voorlichting, deskundigheid en rapportage.

Zowel in Groningen als in Drenthe zijn twee ziekenhuizen voor het bevolkingsonderzoek gecontracteerd. Voor ZLM zijn dit het Refaja en Bethesda ziekenhuis. Mensen die voor het bevolkingsonderzoek worden opgeroepen, kunnen voortaan bij hen terecht. In de nabije toekomst hoopt ZLM ook op de locatie Scheper het vervolgonderzoek te kunnen aanbieden.

Overigens kunnen patiënten op alle drie locaties van ZLM terecht voor navolgende behandeling en nazorg van darmingrepen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker
Door het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen, verspreid over de komende vijf jaar, een thuistest in de bus. Daarmee kunnen ze een beetje ontlasting opsturen naar een laboratorium. Wordt er bloed in de ontlasting gevonden, dan volgt een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aantal sterfgevallen als gevolg van darmkanker hierdoor bijna kan halveren: van ruim 5.000 in 2013 naar zo'n 2.600 in 2020.