Oud Veendam

Zuidwending - deel 1



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


De afgelopen keren hebben we beelden gezien van Ommelanderwijk, deze week gaan we een dorp verder. Zuidwending, ook dit behoort tot de gemeente Veendam. Het dorp ligt parallel aan Ommelanderwijk.

Zowel Ommelanderwijk als Zuidwending behoren tot de zogenaamde lintdorpen waarvan we er vele in de Veenkoloniën vinden. Dit is mede te danken aan de vervening waarbij langs de langgerekte kanalen dorpen ontstonden.

Enkele groeiden uit tot grotere plaatsen andere bleven tot heden het dorpse imago gehouden. Zo ook Zuidwending dat anders dan Ommelanderwijk geen kom kent. De kanalen, in de Veenkoloniën diepen genoemd, waren de ruggengraat van de veenkoloniale dorpen.

Veel van de bedrijvigheid en uitstraling had indirect met het water te maken. Hoe jammer is het dat vele van deze kanalen gedempt zijn waardoor vele dorpen hun karakteristieke uitstraling hebben verloren. Door de demping kwamen de woningen visueel ver van elkaar te staan en werd de vrijgekomen grond meestal gebruikt als groenstrook. Zouden we met de kennis van heden de kanalen nog steeds dempen of zouden we net als de mensen in Pekela blij zijn dat het water nog door het dorp stroomt.

Waar het dorp vroeger nog een grote werkgever kende in de vorm van een aardappelmeelfabriek en een school had voor lager onderwijs bestaat het dorp nu vooral uit agrariërs en zijn vele inwoners forensen die hun werk elders hebben.