Overslaan en naar de inhoud gaan

Johan Derksen in Veendam voor spreekbeurt

Door op donderdag, 23 januari, 2014 - 07:32

Tekst Jacob Kuipers
Foto's Willem van der Werf

Johan Derksen:
Het zijn allemaal verwende spelers, die alles bepalend zijn".

In een bomvol theater vanBeresteyn in Veendam hield de voormalige directeur van het weekblad Voetbal International Johan Derksen een lezing. 'De snor' is momenteel bekend van het RTL-progamma Voetbal International. En is een oud-speler van BV Veendam. Terwijl hij de theater wilde binnenstappen sprak een allochtoon hem aan dat het uitverkocht was. Dat waren dus de eerste woorden die Derksen te horen kreeg in Veendam en waarmee hij zijn speech opende. De spreekbeurt ging vooral over zijn periode bij Veendam maar ook ook over zijn werk bij het voetbalblad Voetbal International.

Vervolgens kwam het juiste verhaal voor het daglicht toen hij als directeur van het veelgelezen blad een sollicitatie deed als directeur van BV Veendam. Bijna alle supporters en de leiding van de geelzwarten juchten deze move destijds toe. Bijna alle dag- en streekbladen schonken er aandacht aan. Belofte maakt schuld zouden we zeggen. Maar het 'feest' ging niet door en Derksen bleef in Gouda. Geruchten als: RTL wilde Derksen niet laten gaan, bleken uit 'de lucht' gegrepen. Als hoofdredacteur dacht hij dat hij in een 'gespreid bedje' kwam. Maar de waarheid was dat Veendam bijna failliet was.

Veendam, de club van Max Rosies, Gerrit 'pipo' Uitenbosch, manager Otto Bonsema en in een latere periode de 'kanonnen' Jan 'rooie' Blijham, Simon Zoetebier en de razende Roeland aan de rechterkant Jetze Pascal. "De clubs gingen allemaal naar Veendam met een broek vol stront", zei de vlot 'van de tongriem', pratende Derksen.

Waar Derksen zich gruwelijk aan ergerde was het verwende gedrag van hedendaagse voetballers. "Als het artikel klaar was moest het dus eerst dus gelezen worden door mij. Dan gaat het naar de speler toe. Vervolgens gaat het stukje naar de club en zijn zaakwaarnemer. Vervolgens nog de ouders, opa en oma en zijn vriendin. Het zijn allemaal verwende spelers, die alles bepalend zijn".

Derksen had ook nog enige woorden over voor zijn vriend Henk Nienhuis. "Samen hebben we de trainerscursus gedaan. En Nienhuis heeft met Veendam twee keer de eredivisie gehaald", steekt hij de loftrompet uit over Mister Veendam. "Verder is De Langeleegte na de Kuip het beroemdste stadion van Nederland". Derksen vindt Ajax-trainer Frank de Boer de beste trainer van Nederland. En dat van een beurs genoteerd bedrijf.

Dat Jan Blijham de beste linksback van BV Veendam is kon Derksen wel beamen. Blijham was welliswaar keihard maar had ook meer voetbalkwaliteiten dan Derksen. Maar een klein smetje kleefde wel aan het spel van Derksen. Hij hanteerde vaak 'de schoffel' om zijn tegenstanders een halt toe te roepen. En over de snoeiharde Blijham nog het volgende. Hij werd een keer gevolgd door de toenmalige bondscoach Georg Kessel, die op de tribune zat. Dat wist Jan waarschijnlijk en hij raakte geen 'pepernoot'. Weg dus de uitnodiging voor het Nederlands elftal.