Regio

Cursus Tuinreservaten bij IVN en de Club Oldambtster GroenHOOGEZAND - Het groen in Nederland wordt steeds vaker vervangen door nieuwbouwwijken, winkelcentra en bedrijventerreinen. Deze verstening is ook te zien in onze eigen tuin: bestrating in plaats van groen, omdat het zo lekker makkelijk is. Maar vogels, vlinders en andere dieren hebben in zo'n tuin niks te zoeken. Dat kan anders!

Voorjaar 2014 starten IVN Hoogezand in samenwerking met St. NME-HS, IVN Bellingwedde en de
Club Oldambtster Groen de cursus Tuinreservaten. Tuinreservaten zijn groene paradijsjes. Geen kaal terras vol met steen of kunstgras, maar een levendige oase waar mens en dier gelukkiger van worden.

Eigenlijk hoef je niets over natuur of tuinieren te weten. De cursus neemt je stap voor stap mee door
je eigen tuin. Je gaat je afvragen wat een vogel, vlinder of kikker zoal nodig heeft. Vervolgens zorg jij voor de voorwaarden zoals voldoende voedsel, veiligheid en nestgelegenheid. Dan komt je tuin tot leven.

Hoe bescheiden je tuin ook is, je kunt er altijd een tuinreservaat van maken. Het hoeft niet
ingewikkeld of duur te zijn. Wist je dat een stenen tuin veel duurder is dan een groene tuin! En veel onderhoud kost een tuinreservaat ook niet. Ervaren docenten laten je zien hoe dat kan zonder dat
het rommelig wordt. Jouw tuin vol leven wordt een tuin vol verrassingen, waarin het gaat om het genieten en dan wordt tuinwerk bijzaak.

IVN Hoogezand/ St. NME-HS start op dinsdagavond 25 maart met de cursus in het NME centrum te Hoogezand. IVN Bellingwedde en de Club Oldambtster Groen starten maandag 14 april in MFC Parkholt te Winschoten. De kosten voor vijf avonden inclusief koffie/thee zijn € 100,- per persoon. Voor meer informatie en opgave over de cursus in Hoogezand kunt u contact opnemen met
Hannelore Börger, hannelore.borger@gmail.com.

Voor Winschoten is de contactpersoon Lianne Schuiling, IVN-Bellingwedde@live.nl. Kijkt u voor meer informatie op de website www.ivn.nl/tuinreservaten.

IVN Natuur- en Milieueducatie werkt samen met Vara's Vroege Vogels en diverse natuurbeschermingsorganisaties aan de campagne Tuinreservaten. Met het initiatief willen de samenwerkingspartners stimuleren dat tuinen een bijdrage leveren aan natuurbehoud.