Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie Groningen drukt windpark N33 door

Door op dinsdag, 21 januari, 2014 - 20:00

Tekst gemeente Veendam

Gemeente Veendam maakt bezwaar tegen verminderen van beroepsmogelijkheden en versoepelen milieuregels windpark N33

WINDPARK - De provincie Groningen heeft in een brief van 17 oktober 2013 aan het Rijk gevraagd om de normale bestemmingsplanprocedures en beroepsmogelijkheden voor het windpark N33 uit te kleden. Het Rijk is in reactie daarop bereid om op het verzoek van de provincie Groningen in te gaan en de beroepsmogelijkheden te beperken en de milieuregelgeving te versoepelen. Het Rijk kan dit doen door het windpark N33 te ontwikkelen binnen een noodwet: Crisis- en herstelwet. Deze wet is in 2008 ingesteld om de economie in crisistijd te stimuleren.

Zienswijze
Het bestuur van Veendam heeft de volgende bezwaren tegen het gebruik van die soepele noodwet deze week in een zienswijze bij het Rijk neergelegd.

  1. De Tweede Kamer heeft gesteld dat draagvlakontwikkeling van belang is voor het bouwen van windparken. Daarbij past het buiten werking stellen van de normale beroep- en een deel van de milieuregelgeving niet.
  2. Het Rijk suggereert ten onrechte dat de provincie mede op verzoek van de gemeente Veendam het versoepelen en versnellen van de normale wetgeving is bepleit. De gemeente Veendam heeft dit nadrukkelijk niet gedaan.
  3. Het Rijk licht niet toe waarom de wetgeving voor het windpark zou moeten worden versoepeld.

Rol provincie Groningen
Het college van Gedeputeerde Staten heeft aan de gemeente Veendam herhaaldelijk aangegeven dat het Rijk aan zet is bij het ontwikkelen van het windpark N33. Wat het bestuur van de gemeente Veendam opvalt is dat GS dit aangeeft in de regio, maar tegelijkertijd de normale procedures buiten werking wil stellen via het Rijk.

Positie van het Rijk
Het Rijk heeft aangegeven dat zolang de provincie Groningen de afgesproken hoeveelheid windenergie gaat leveren, het niet uitmaakt waar de windturbines worden geplaatst. Het Rijk hecht dus niet aan de N33 locatie, maar hecht aan voldoende windenergie in de provincie en neemt de locatiekeuze van de provincie Groningen over.