Overslaan en naar de inhoud gaan

Golden Globe Beste Buitenlandse film La Grande Bellezza bij het Filmhuis vanBeresteyn

Door op maandag, 20 januari, 2014 - 18:00

FILMHUIS - Regisseur Paolo Sorrentino (Il divo, 2008) maakt met zijn nieuwe film een hedendaagse sarcastische versie van Fellini's La dolce vita.
Een prachtige zomer in Rome. De toeristen verdringen elkaar op het Janiculum: een Japanner is zichtbaar getroffen door zoveel schoonheid.
Jep Gambardella - een knappe man met een onweerstaanbare charme, ondanks de eerste, zichtbare tekenen van zijn oudere leeftijd - geniet van het mondaine leven in de stad. Hij is er elke avond, op elk feestje. Zijn geest wordt bejubeld en zijn gezelschap wordt opgezocht. Hij is een succesvol journalist, een onverbeterlijke verleide. In zijn jeugd schreef hij een roman die hem een literaire prijs, maar ook de reputatie van gefrustreerd schrijver opleverde.
Hij verbergt zijn ontzetting achter een cynische en gedesillusioneerde houding en een bittere, klare kijk op de wereld. Op het terras van zijn appartement in Rome met uitzicht op het Colosseum, geeft hij feestjes waarop de "menselijke machine" - de titel van zijn roman - zich bloot geeft en de komedie van het niets zich afspeelt.
Jep droomt er soms van om weer te gaan schrijven, gestimuleerd door de herinneringen aan een jeugdliefde. Maar zal het hem lukken? Zal hij de afkeer van zichzelf en van de anderen overwinnen in een oogverblindend mooie stad die tegelijkertijd iets verlammends heeft?

Beste film van 2013 volgens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.
Beste film van 2013 volgens de lezers van de Volkskrant.

Maandag 27 januari.
Aanvang van de film is 20.00 uur.