Overslaan en naar de inhoud gaan

Theatervoorstelling Gevraagd: Draagmoeder in de Kandelaar

Door op zaterdag, 18 januari, 2014 - 10:38

Het heeft een paar jaar geduurd maar Tineke Datema en Aukje Riedstra uit Veendam en Ada Hollander uit Annerveenschekanaal treden op vrijdag 31 januari op in Veendam. Samen spelen ze in de theatervoorstelling "Gevraagd: Draagmoeder". Alleen een try out was eerder in Veendam te zien. Dat was na een behoorlijke wijziging in het stuk, want de eerste versie speelde Ada solo maar daar was ze niet tevreden over. Reden waarom het stuk een tijdje op de plank bleef liggen. Op reis in Israël wist Ada ineens wat er nog moest veranderen aan haar theatervoorstelling. Terug in Nederland vroeg ze de Veendammers Tineke Datema en Aukje Riedstra om met haar mee te spelen en er zo een nog mooier stuk van te maken. De 1e try out was dus in Veendam, maar daarna is het stuk op diverse plaatsen in Nederland gespeeld maar nooit meer dichterbij dan in Hoogeveen. Al vaak was de vraag gesteld: wanneer zijn jullie weer eens in een keer in de buurt te zien? Dat was een van de redenen om een voorstelling in Veendam te organiseren. Nu spelen de dames op 31 januari in De Kandelaar, maar een dag later zijn ze alweer te zien in Pernis.

Ada Hollander is al op jonge leeftijd druk bezig met het spelen van toneelstukjes. Samen met haar broer verzorgt ze soms ‘gezellige avonden'. In haar tienertijd begint ze met het schrijven van gedichten en liedjes, o.a. voor de band waarin ze zong, Totally Different. Het toneelgebeuren zakt wat weg, maar nadat ze begin deze eeuw een stuk speelde met Pasen, was het vuur direct weer aanwezig. Ze ging naar de theaterschool van Herman Boon en in 2004 speelde ze haar eerste solovoorstelling "Oma inde la". Dat stuk heeft Ada al door heel Nederland gespeeld en enkele jaren later schreef ze "Gevraagd: Draagmoeder".

Naast de beide theaterprogramma's heeft Ada ook veel kleine stukken gespeeld en speelde In Veendam bij de Kinderfeestweek in de zomervakanties vaak een typetje. Ook geeft ze workshops op het gebied van theater, is ze dramadocente en schrijfster van een musical geweest bij christelijk theater Teamworks in Muntendam. In 2012 draaide de uitzending van het TV-programma "Nederland zingt op zondag" om een deel van haar levensverhaal. Ze vertelde daarin ook over haar passie voor het spelen van toneel: een prachtige vorm om de liefde die God voor iedereen zichtbaar te maken. Jezus kwam om gebroken mensen heel te maken. Het geknakte riet verbreekt Hij niet! In het Tv-programma kwam ook haar rol als pleegmoeder naar voren: samen met man Jan en dochter Esmee woont ze in Annerveenschekanaal en ze hebben drie pleegkinderen. Hoewel nog maar 50 heeft Ada ook al vijf kleinkinderen van haar oudste dochters.

Tineke Datema en Aukje Riedstra zijn ook twee zeer creatieve dames. Tineke heeft al veel gezongen in koren en danst en Aukje zingt, maakt muziek en speelt toneel. De talenten van de drie dames komen bijeen in "Gevraagd: Draagmoeder". Ada: "We willen er een echt avondje uit van maken. Lekker een vrijdagavond uit met een hapje en een drankje, een mooie en betekenisvolle voorstelling en zo een goed begin van het weekend. ".

De voorstelling is te zien op vrijdag 31 januari in De Kandelaar, Dr. A. Kuyperstraat 46 in Veendam. De zaal gaat open om 19.30 uur en de voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten à € 5,00 zijn te koop aan de zaal en in de voorverkoop bij o.a. Huizinga boeken en muziek en te bestellen via gevraagddraagmoeder@gmail.com. Zie voor meer informatie www.adahollander.nl.