Overslaan en naar de inhoud gaan

Oefenmeester Patrick Beek van Veendam 1894

Door op zaterdag, 18 januari, 2014 - 07:31

Oefenmeester Patrick Beek van Veendam 1894: "Kijken of we de koppies binnen het eerste elftal dezelfde kant weer op kunnen krijgen. En ga van je eigen kracht uit"

Tekst Jacob Kuipers


VOETBAL - De kick-off van het seizoen 2013-2014 van derdeklasser Veendam 1894 begon dramatisch. In de eerste zeven competitie wedstrijden pakten ze één schamel puntje. Maar daarna kwam de ommekeer. "Ik heb de jongens steeds voorgehouden, ga gewoon vanuit je eigen kracht uit en je wordt niet weg gespeeld", opent de nieuwbakken trainer Patrick Beek van Veendam 1894. Veendam staat nu op een mooie achtste plaats, met de uitkijk naar boven. De Veenkolonialen moesten dus even op gang komen. Maar als deze ‘diesel' éénmaal op gang komt is hij dan ook niet te houden. Maar van een kampioenschap wil de trainer niks van weten. "Het is niet reeel dat Veendam kampioen wordt, want zover zijn we nog lang niet". De Parkstadbewoners staan dan ook op een mooie 8ste plek. En uit 13 duels hebben ze 18 punten vergaard.

Oefenmeester Patrick Beek van de geelzwarten had met zjn spelers niet zoveel verwachtingen. Voorafgaand aan het seizoen waren er nieuwe jongens bijgekomen en daardoor wisselingen in de hoofdmacht van Veendam 1894. "We hebben als club een duidelijk beleid, wat we intern met elkaar willen. Kijken of we de koppies binnen het eerste elftal dezelfde kant weer op kunnen krijgen. Van daaruit kijken we wat de resultaten zijn. Het begin was dus stroefjes, maar momenteel hebben we het op de rails staan", blikt de eerste jaars trainer terug. Alhoewel de eerste vier duels verloren gingen voor de geelzwarten was er voor de trainer en zijn manschappen geen enkel signaal dat het weleens de verkeerde kant kon op gaan.

Beek somt op: "Ik kijk naar de basis van het voetbal. Bij Bargeres moet je met 2-0 voor staan. En in de uitwedstrijd tegen CEC stond Veendam voor met 3-0 en ze speelden de wedstrijd niet goed uit. En tenslotte konden we nog een gelijkspel van 4-4 bewerkstelligen. Daarna tegen Sleen. We staan twee minuten voor tijd met 1-0 voor. En dan geef je door een individuele fout en een blunder achterin twee goals weg. Terwijl je voetballend beter bent, ik heb de jongens steeds voorgehouden, ga gewoon vanuit je eigen kracht uit want je wordt niet weg gespeeld. Dat vertrouwen is ook wel gebleven, ook bij de jongens zelf. En dan zie je vanzelf, dat het gaat lopen. Dat was in de uitwedstrijd tegen Stadskanaal waar we met 10 man 1-1 speelden. Dat was de ommekeer, dat calculeer je niet in", zegt de gymnastiekleraar Beek.

Roerde de achterban van Veendam zich niet toen het zo slecht ging?
Beek: "Geen idee, daar praat ik verder dan niet mee. Het bestuur ziet ook dat het voetbal
prima is. Vergeet niet dat Johan van der Veen (gestopt jk) er vorig jaar nog een aantal balletjes in schoot. Leon Zijlstra is geen afmaker en Arnoud Bentum is geen pure spits. Maar de jongens doen het momenteel hartstikke goed. Maar als de achterban mort, dan moeten ze dat maar doen, daar kan ik ook niet zoveel aan veranderen". Maar Veendam heeft zich dus uitstekend gerehabiliteerd en ze staan er voor de tweede periode goed op. Patrick Beek: "Als je ergens bij zit moet je er voor gaan. Ik heb onderling wel gezegd, probeer zaken te doen in de tweede periode, maar het is geen halszaak".

Patrick Beek vindt dat zowel zijn ploeg net als Wildervank structueel in de tweede klas moet spelen. "Veendam hoort in de tweede klas te spelen. En dat is ook iets waar wij weer naar toe willen. Feitelijk is Veendam nog te jong voor de tweede klas. Dat ga je niet redden. De gemiddelde leeftijd van veendam is 22 jaar". En Richardo Brongers is met zijn 28 jaar de oudste speler van het stel. Veendam mist dus ervaring in het elftal. Vanaf nu moet Veendam het even rustig aan doen. Beek: "Dat hebben we niet, het is ‘vol gas' en dan zien we het wel". Veendam mist volgens de trainer een stukje ervaring. Wanneer moeten we ‘de deur'op slot doen en wanneer moeten we het even rustig aan doen. "Nee, dat is er op dit moment nog niet bij". De ‘jonge honden' van Veendam willen in no-time de tegenstander torpederen".

Als Veendam goed in haar ‘vel' zit hebben zij zeker individuele kwaliteiten. Doelman Rob van der Lei is volgens zijn trainer een prima doelman. Leon Zijlstra, Arnoud Bentum en Kevin Schuring (mits hij volledig fit is) zijn spelers die het verschil kunnen maken. En volgens oefenmeester Beek hebben de Veenkolonialen in elke linie wel een speler die het verschil kan maken. Beek: "Als het loopt kunnen we ook een stapje hoger mee doen. Maar dat betekent wel dat we als team moed moeten hebben. Als Veendam dat niet heeft gaan ze het niet redden".

Mocht ‘het paradepaardje' van de vereniging op de jeugd terug moeten vallen dan is dat mogelijk, want deze youngsters staan te trappelen om in het elite-elftal van trainer Beek te spelen. Beek: "De A-junioren zijn vorig jaar al voor een gedeelte over gegaan naar de selectie. Dat zijn nu pas eerste jaars senioren. Daarom mag je de verwachtingen ook niet te hoog leggen", beschermt Beek zijn pupillen, die er aan toe voegt dat het op de lange termijn wel goed zit.

Oefenmeester Beek is een trainer die het positiespel hoog in zijn ‘vaandel' heeft staan. En daar trainen ze ook veel op. Vooral op wedstrijdsituaties wordt vaak getraind. "Ik ben niet een trainer die er boven staat als een dictator". Ja, dan lopen ze van het trainingsveld af. "Ik denk ook wel wat de groep nodig heeft. Ik weet nog toen ik zelf voetballer was. We hebben een trainer gehad die het wel had en die hadden we gewoon wel nodig. We waren een redelijk losse groep".

De trainer van Veendam 1894 houdt zelf zijn conditie op peil bij het derde elftal van Zuidlaren. En ook bij zijn oude club Gasselternijveen heeft hij nog achter een bal aan gehold. Daarna heeft Beek de jeugd van Heerenveen getraind, toen hij daar zijn studie deed. Maar op een gegeven moment moest hij een keuze maken, voetballen bij Heerenveen of de ALO gaan doen. "En toen was de keuze niet zo moeilijk, want prof-voetballer zou ik toch niet worden". Daarna is Patrick Beek een poos geen trainer geweest en na enige tijd belde zijn oude club Gasselternijveen om daar trainer te worden.