Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacob Kuipers interviewt DWZ-speler Hans Hofman

Door op dinsdag, 7 januari, 2014 - 07:10

Hans Hofman: "Er zijn niet veel verdedigers en de andere twee linkspoten uit het team zijn beide spitsen waardoor de trainer vrijwel niet om mij heen kan. Ha, ha, ha"

VOETBAL - De 21-jarige Hans Hofman speelt al weer voor het derde seizoen in het eerste elftal van de voetbalvereniging DWZ uit Veendam. Alhoewel de gemiddelde leeftijd van de vijfdeklasser ongeveer 21 jaar is hoopt Hofman dat er nog een lange weg te gaan is. "We hebben grote stappen gemaakt de afgelopen jaren waardoor we steeds hoger op de ranglijst komen. Dit seizoen hebben we als streven om bovenin mee te draaien. Wat inhoudt dat we in de toekomst zeker de vierde klas in gaan", opent de tweedejaars student bedrijfseconomie HBO het interview. Maar wie denkt dat Hofman alleen maar in de boeken ‘snuffelt' heeft het mis. Want er moet natuurlijk ook brood op de plank komen en dus werkt hij al vele jaren op het land van zijn vader, die landbouwer is.

Wat is de doelstelling van DWZ, dit seizoen?

"We hebben als team een doelstelling vastgesteld om bovenin mee te draaien. We zijn het seizoen goed begonnen maar we zullen er nog goed aan moeten trekken om onze doelstelling te behalen".

Was de overstap naar de senioren groot?
"Het is inmiddels drie seizoen geleden toen de A-junioren doorgestroomd zijn naar de senioren. Het bleek min of meer een noodmaatregel te zijn omdat een aantal spelers nog niet de gerechtigde leeftijd hadden om de overstap naar de senioren te maken. We zijn dus als groep van 15 spelers, waarvan de gemiddelde leeftijd 18 jaar was, door gestroomd naar de senioren. Deze stap is normaliter niet te doen, maar omdat het zo'n hechte groep was zijn ze het avontuur in gegaan".

Bracht deze rigoureuze stap ook problemen met zich mee?

"Ja, we hebben ieder jaar weer ons best gedaan en nieuwe spelers geworven waardoor we momenteel een sterk senioren team hebben. Met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 21 jaar. We hopen allemaal dat we als team zijnde nog vele jaren bij elkaar blijven. En om als team te blijven groeien om betere prestaties te kunnen leveren".

Wat is je plaats in het elftal?

"Mijn plaats in het elftal is links in de verdediging waar ik bijna al mijn voetbaljaren heb gestaan. Alle trainers die ik gehad heb vonden dit de juiste positie voor mij, aangezien ik altijd één van de weinige linkspoten ben in het team. Ik sta normaal gesproken elke week in de basis tenzij ik weinig of slecht getraind heb".

Hoe staat het met het kopwerk zowel aanvallend als verdedigend?

"Als verdediger kom ik natuurlijk niet vaak in een aanvallende positie en al helemaal niet met mijn hoofd maar een bal koppen kan ik wel".

Wat zijn je sterke- en zwakke punten?
"Mijn zwakste punten zijn mijn snelheid en ik ben onrustig aan de bal. Mijn sterke punten zijn dat ik veel coach, ik kan een goede pass geven en ik kan mijn man goed uitschakelen".

Hoe zit het met je scorendvermogen?
"Ik heb een redelijk geplaatst schot vanaf de 16-meter maar ik ben geen verdediger die trucjes kan en veel aanvallende acties maakt".

Een oud-speler van Feyenoord en het Nederlands elftal Willem van Hanegem zei ooit: ‘Voordat ik de bal krijg weet ik al waar de bal naar toe gaat'. Heb jij dat ook?
"Het goed kunnen vooruit kijken is een belangrijke vaardigheid tijdens de wedstrijd. Als je weet wat er gaat gebeuren dan kan je er op anticiperen waardoor je vaker balbezit hebt en dus beter gaat voetballen. Deze vaardigheid bezit ik in een bepaalde mate maar ik probeer dit steeds verder te ontwikkelen".

Zet oefenmeester Tammo van Weerden je ook wel eens wissel?

"Er zijn niet veel verdedigers waardoor de keuze minder is en de andere twee linkspoten uit het team zijn beide spitsen waardoor de trainer vrijwel niet om mijn heen kan, ha, ha. Zolang ik gewoon goed blijf presteren zal ik in de basis blijven staan. Daarna is het mijn taak om de week erna weer goed te presteren op de trainingen om mijn basisplek veilig te stellen".

Wat vind je van de trainer Tammo van Weerden?
"Trainer Tammo van Weerden is tegelijk met mij naar DWZ gekomen, dus ik ben op dit niveau geen andere trainer gewend. De trainingen zijn soms wat ééntonig maar dit is om de juiste technieken beter onder de knie te kunnen krijgen. Tammo zijn sterkste punt is dat hij de ballen altijd goed op pompt, Ha, ha".

Heb je nog andere sporten die je beoefend?
"Ik zit alleen op voetbal wat voor mij wel voldoende is. Hierdoor heb ik nog genoeg tijd over voor school, mijn vriendin, mijn vrienden en andere leuke dingen die ik waarschijnlijk niet heb als ik een tweede sport ga beoefenen".

Wat zijn jouw ambities bij DWZ en heb je nog zin om op een hoger niveau te voetballen?
"Mijn ambities bij DWZ zijn om lekker te voetballen met vrienden om een zo hoog resultaat te behalen. De afgelopen jaren hebben we grote sprongen gemaakt en winnen we steeds makkelijker van betere teams. Ik hoef niet perse hoger te voetballen, zolang het in de vijfde klas maar leuk is. Het is natuurlijk altijd mooi om als team door te groeien en in een hogere klas te kunnen voetballen. Maar als het plezier er minder om zou worden dan voetbal ik liever in de vijfde klas".

En als echte DWZ ‘er ga je natuurlijk nooit weg. Is dat zo?

"Ik heb vanaf mijn vierde jaar bij DWZ gevoetbald waarna ik op mijn zevende jaar naar vv Wildervank ben gegaan. De reden hiervan was dat er een aantal spelers stopten, waardoor er te weinig spelers waren om een elftal op de been te brengen. Dit had als gevolg dat alle overige spelers een andere club moesten zoeken. Ik heb altijd gezegd dat, als ik de leeftijd heb om bij de senioren te kunnen voetballen, dan ga ik terug naar DWZ. Omdat ik daar geboren en woonachtig ben".

Wat was de reden dat je toch weer terug ging naar je ‘oude liefde'?

"Ongeveer vanaf 2007 was er weer een team voor mij beschikbaar bij DWZ. Maar ik wilde nog niet weg bij Wildervank op dat moment. Toen ik aan het eind van het seizoen hoorde dat mijn buurjongen Erwin Gelderloos (destijds keeper bij DWZ) ermee wilde stoppen heb ik met hem afgesproken dat ik terug zou komen als hij nog door ging met keepen. Deze afspraak zijn we na gekomen, waardoor ik in het seizoen 2010-2011 al in de A-junioren bij DWZ speelde. Ik heb hier tot op heden nog geen spijt van gehad en ik zal ook mijn voetbalcarriere hier ook afsluiten".

Welke jeugdelftallen heb je bij DWZ doorlopen en van welke trainers heb je het meeste geleerd?

"Ik ben bij DWZ begonnen met ‘Kaboutervoetbal' en daarna heb ik twee jaar in de F'jes gezeten en één jaar in de E'ers waarna ik dus naar VV Wildervank gegaan ben. In de A-junioren ben ik weer terug gekomen naar DWZ waarna ik doorgestroomd ben naar het eerste elftal. Mijn trainer tijdens mijn eerste jaren was Harrie Jager,wie ons altijd met veel plezier training heeft gegeven. Mijn eerste wedstrijden waren onder zijn hoede en die zal ik ook niet gauw vergeten. Tijdens mijn terugkeer bij DWZ was er net een nieuwe trainer aangesteld die tot op heden nog steeds mijn trainer is. Mijn huidige trainer is Tammo van Weerden die ons iedere training beter probeert te maken".

Hoe is de sfeer bij DWZ?
"DWZ is een heel gezellige club waar iedereen altijd welkom is. De club wordt staande gehouden door vrijwilligers, wat aangeeft dat veel mensen een hart voor de club hebben. Na iedere training en wedstrijd is het weer een groot feest in de kantine of we nou gewonnen of verloren hebben. Vroeger bestond de club vrijwel alleen uit spelers uit het eigen dorp Zuidwending of uit Ommelanderwijk, maar hedendaags spelen er ook jongens uit Veendam en Wildervank die op zoek waren naar een gezellige club. Dit geeft weer aan hoe gezellig DWZ is en hoe groot de aantrekkingskracht is van de club".