Overslaan en naar de inhoud gaan

De Veendammer van het jaar leeft bij de Veendammers

Door op vrijdag, 3 januari, 2014 - 23:09


Juryvoorzitter Ankie Beenen

Tekst Jacob Kuipers

'DRAAI OM DE OREN' - Voorafgaand aan de verkiezing van de Veendammer van het jaar, sprak ik met de juryvoozitter Ankie Beenen over de succes-story van de Veendammer van het jaar. Om ‘met de deur in huis tevallen', er waren 15 kandidaten maar er waren 67 mensen die de moeite hebben genomen om een verhaaltje te schrijven en voor te dragen. "En het is nog nooit zo groot geweest en daar zijn we heel blij mee", aldus een trotse Beenen. De conclusie is dan ook, de Veendammer van het jaar leeft bij de Veendammers.

De juryvoorzitter gaat er dan ook vanuit dat de Veendammer van het jaar ambassadeur is voor Veendam. "Als er wat speciaals te doen is in Veendam, dan is de Veendammer van het jaar daar vaak bij". Soms op eigen initiatief. Of dat hij of zij het leuk vindt er bij aanwezig te zijn. En anders op uitnodiging van de gemeente Veendam. Voorzitter Beenen had ineens een mooi voorbeeld in petto. "We hebben vaak één keer in het jaar een jeugddebat. En dan wordt ook vaak de Veendammer van het jaar uitgenodigd om in de jury plaats te nemen".

 
Bart Kloosterhuis - 2007

Het begon allemaal in 2007 en Bart Kloosterhuis van Lokaal TV beet de spits af. Terwijl hij aan het werk was werd hij onverwachts uitgeroepen tot Veendammer van het jaar. Daarna was Wim Dussel in 2008 aan de beurt. Politicus Bert Kraan was in 2009 de volgende die deze titel kreeg. En de ‘koningin' van Plan Noord Ina Norder was in 2010 de ‘klos'. Allen waren dus nadrukkelijk en veelvuldig in beeld in de Veendammer samenleving. Maar van Thomas Kaldijk en Lubertus Leutscher kon ik dat niet zeggen. Daarom heb ik Ankie Beenen dan ook gevraagd of mijn conclusie juist was. En ik kreeg dan ook gelijk een ‘draai om de oren' van de juryvoorzitter.


Thomas Kaldijk - 2011

Thomas Kaldijk die de trofee met ‘de grote oren' in 2011 omhoog hield heeft elke vrijdagavond een progamma op Radio Parkstad. Beenen: "Die is dus erg aanwezig. Wat bijzonder aan Thomas Kaldijk is dat hij vanuit de hele wereld luisteraars heeft en dat de mensen naar hem toe komen en kosteloos optreden". Met andere woorden: "Hij bracht Veendam naar buiten toe de wereld in. Om kennis te maken met Veendam. En mensen van buiten bracht hij in Veendam. Dan ben je een goede ambassadeur, als je Veendam uitdraagt".


Dirigent Lubertes Leutscher - 2012

Ook dirigent Lubertes Leutscher van het Veenkoloniaal Symfonieorkest. Beenen: "Hij woont in Veendam. En vanuit Veendam doet hij ook veel dingen". Een van die dingen die hij gedaan had en waardoor hij heel erg opviel, is dat hij op de Zuidwending te gast is geweest. "Dat heel groot spektakel en hij omlijstte dat met muziek, dus hij deed daar een bijdrage aan. Dat niet alleen, maar ook het Veenkoloniaal Symfonieorkest draagt hij ook Veendam uit en dat gaat heel ver. Ook hij gaat met zijn orkest naar het buitenland. En is daardoor een hele goede ambassadeur om Veendam uit te dragen", zegt Beenen.


Huidige VvhJ Bé Wever - 2013