Overslaan en naar de inhoud gaan

Afsluiting Anne Frank expo met muziek en gedichten

Door op vrijdag, 3 januari, 2014 - 09:13

AFSLUITING - In samenwerking met de Muziek - Dans en Theaterschool vanBeresteyn sluit het Veenkoloniaal Museum te Veendam op zondagmiddag 12 januari de expositie over het leven van Anne Frank op passende wijze af.

Dankzij het dagboek van Anne Frank kennen we haar geschiedenis en hoe ze geleefd heeft in de oorlog op haar onderduikadres. Maar van vele duizenden kinderen weten we niets. We kunnen het ook niemand vragen, omdat degenen die ze gekend hebben ook allemaal vermoord zijn.

Guus Luijters (1943) werd geboeid door dit gegeven en dook in het korte leven van Sientje Abram. Sientje werd op 23 februari 1931 in de Amsterdamse Rapenburgerstraat geboren en op 10 september 1942 in Auschwitz vermoord. In een poëtische dialoog Sterrenlied probeert de dichter Sientje haar identiteit terug te geven.

Theaterdocent Bert op 't Ende en theaterleerling Merel Wormmeester van de Muziek-, Dans- en Theaterschool lezen delen van het gedicht voor.

Guus Luijters publiceerde essays, poëzie en proza, waarvan meest recent de novelle De hongergoochelaar. Zijn laatste dichtbundel is De Amsterdamse Gedichten (2007). In 2012 verschenen In Memoriam. De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945 en het bijbehorende Addendum, met daarin de namen van alle 18.000 omgekomen kinderen en circa 3700 foto's.

Voor een passende muzikale omlijsting zorgt Klezmer en Co. Klezmer en Co. bestaat uit:
Carla da Silva zang, Winnie Pollard klarinet, Wim Lever accordeon, Albert Bleeker tuba en Inge Pijnacker Hordijk viool en trompetviool.

Zondagmiddag 12 januari, aanvang 14.00 uur.
Veenkoloniaal Museum te Veendam.