Overslaan en naar de inhoud gaan

Veenkoloniaal Museum te Veendam blikt met tevredenheid terug op 2013

Door op donderdag, 2 januari, 2014 - 18:10

TEVREDENHEID - In 2013 trok het Veenkoloniaal Museum te Veendam 20.676 bezoekers tegenover 23.771 in 2012. De lange winter en de relatief warme zomer speelde het museum parten. De maanden januari tot en met maart waren in verhouding tot 2012 erg rustig. Bovendien was in het voorjaar van 2012 nog de goedlopende expositie over het leven van kunstenaar Hendrik Valk in het museum te zien. Toch blikt het museum met tevredenheid terug op 2013. Vooral de activiteiten rond de Letlanddagen en de expositie De erfenis van Napoleon bracht in de maanden november en december veel extra publiek op de been. Uit analyse van de cijfers blijkt ook dat het Veenkoloniaal Museum relatief weinig herhaalpubliek heeft. Bijna 70 % van alle bezoekers kwam voor de eerste keer naar Veendam. Deze tendens is al sinds het begin van 2000 zichtbaar. Het merendeel van het publiek komt uit de vakantieparken in Westerwolde en het aangrenzende Drenthe. Relatief gezien komen er weinig bezoekers uit de stad Groningen en het aangrenzende Duitsland. Hier valt qua marketing nog veel te winnen. Het museum zal zich daarom het komende jaar qua PR meer op de stad Groningen gaan richten.

Verder is het museum gestopt met het verlenen van gratis toegang tijdens allerlei regiodagen en dagen van... Volgens de directie is er landelijk gezien een wildgroei aan dagen van... waarbij van culturele instellingen wordt verwacht dat men gratis toegang verlenen. Argumentatie is dat men het verlies aan entree wel weer terug kan winnen uit extra verkoop in de museumwinkel, maar dit blijkt helaas niet het geval.

Een ander aandachtspunt is educatie. Er komen weliswaar veel schoolgroepen in het museum, maar toch zijn er ook in de directe omgeving nog scholen die nooit het museum bezoeken en dus zicht op de regionale geschiedenis ontberen. Samen met Cultuurcentrum vanBeresteyn probeert het museum hier verandering in aan te brengen.