Overslaan en naar de inhoud gaan

Oudejaars Sponsorloop met diversiteit onder ideale weersomstandigheden

Door op woensdag, 1 januari, 2014 - 11:33

GOOD FEELING - De Oudejaars Sponsorloop is onder ideale weeromstandigheden gelopen. Iets na tienen gaf Klaas Steenhuis het startschot voor de KidsRun, met 7 jeugdlopers aan de start. Tegen 11 uur zette hij de Recreanten- Scholieren- en Bedrijfsloop in beweging.

De directe aanleiding voor het organiseren is de ondersteuning voor de Voedselbank om een zo gewenste koelauto te kunnen aanschaffen. Het was een spontaan initiatief van Fred van Loenen. Zo ontstond het idee om een sponsorloop te organiseren, en werden er mensen uit diverse geledingen benaderd.

De oud-marathonloper Ede Staal, voormalige voorzitter van de Atletiekvereniging Veendam, werd gevraagd het parcours uit te zetten. Bij het horen van het goede doel was er meteen de toezegging. Staal heeft de grote lijnen uitgezet, en de sponsorloop over de drie afstanden van 5, 10 en 15 kilometer vorm gegeven. Met naast de Scholieren- Recreanten- en de Bedrijfsloop voor kinderen tot 12 jaar ook een KidsRun van 1 kilometer. Ook het erbij betrekken van de EHBO hoorde bij de taak.

Vanuit de SV Veendam Atletiek was er betrokkenheid van ervaren mensen. En uit de eigen gelederen van de loopgroep van Fred was er medewerking. Ook zijn broer Luppo zat in de organisatie. Vier mensen zijn met de inschrijving bezig geweest. Fractieleden van de PvdA en van Gemeentebelangen hadden zich als vrijwilliger ingezet. De koffiestand werd bemenst voor verkoop van koffie en glühwein voor het goede doel. En werd het uitreiken van drinken en bananen aan de lopers verzorgd.

Langs het parcours waren 18 vrijwilligers aanwezig. Waaronder verkeersregelaars, en met 3 mensen per fiets langs het parcours om de deelnemers op de goede route te houden. Die uiteraard ook met pijlen was aangegeven.

Fred had de bekende speakerman Harm Noor gevraagd om het verslag te geven. Noor is al 35 jaar 'microfonist' bij hardloopevenementen, triatlon en survival. Zelf was hij vroeger ook een hardloper, en voorzitter van AV Aquilo in Winschoten.

In totaal verschenen er 73 deelnemers in de startblokken. In de Recreantenloop heeft Mario Schuiling met 19.01 minuten de snelste tijd neergezet. Arjan de Boer nam met een tijd van 19.40 de tweede positie in. Terry Goike klokte een tijd van 22.45 minuten. Van de dames is Anneloes Velt met een tijd van 25.56 als eerste over de finishmeet gekomen (van de tweede en derde plek zijn er geen gegevens voorhanden).

Gemeentebelangen was met 7 lopers klaar voor de startblokken. Henk Jan Schmaal heeft twee rondjes gelopen, tezamen 10 kilometer. Schmaal had al ervaring, de 4 mijl van Groningen is gelopen en de Run van Winschoten. Jolanda en Josh van de PvdA waren op 58 minuten binnen gekomen.

Ook de loopgroep van Fred was grotendeels aanwezig. En uiteraard liep Fred zelf ook mee. Samen met zijn broer Luppo, net als Fred een marathonloper. Gezamenlijk hebben ze de marathon van Rotterdam gelopen. Fred heeft verschillende loopevenementen gedaan. Op zijn lijstje mag ook de Amsterdamloop, de Bommen Berend en de marathon van Groningen prijken. Fred kwam als vierde binnen op de 10 kilometer.

Trijnie Klooster was samen met de vrijwilligers als toeschouwers aanwezig. Ze is heel trots op haar zoon Arjan na het veroveren van de tweede plek. Samen met haar kleinzoon Daniek liep hij de 5 kilometer. Ze heeft genoten van het evenement, en vond het een hele eer. En ze was ook trots op de andere lopers.

Gea Krol en Marianne Rolf zijn twee particuliere hardloopsters, en samen doen ze 2 keer per week een rondje, ook zo'n 5 kilometer. Herman is lid van de hardloopgroep van Fred, en liep samen met zijn zwager Richard, een lid van AV Fivelstreek Delfzijl. Arjan Hut had twee rondes gelopen en was daarmee de snelste. Ook Arjan is een individuele loper, en meestal is dat in het weekend. Hij vertelde dat de eerste ronde zwaarder was dan de tweede, in de tweede ronde was het tempo gevonden.

Jeannette van Silhouet Kappers was met haar zus Monique deelneemster aan de sponsorloop. In de kapsalon was de afgelopen twee weken als snelle actie ook een inzameling gehouden. Van ieder verkocht product is een euro gedoneerd, en dat had 257 euro opgeleverd. Van het bedrijf Kisuma Chemicals liepen vier deelnemers mee. Ook bij diverse bedrijven staan er sponsoringen uit voor het goede doel. De opbrengst wordt nog nader bekendgemaakt.

Het was voor de organisatie nog even spannend hoeveel mensen erop af zouden komen. Anders dan bij grote loopevenementen met wedstrijdverband werkt het niet met voorinschrijving, maar moet het spontaan ontstaan, vertelde Ede Staal. De scholen waren geïnformeerd, en er was publiciteit aan gegeven in de media. Er zijn wel zo'n 40 voorinschrijvingen geweest.

De opkomst was gelukkig heel leuk en iedereen genoot ook. Maar vooraf was al gezegd dat bij een tegenvallende opkomst dit geen beletsel zal zijn om de sponsorloop ook in 2014 te gaan organiseren. Het is nog nieuw, en bij een jaarlijks terugkerend evenement moet het zich eerst gaan zetten. De bedoeling is om van de Oudejaars Sponsorloop een jaarlijks terugkerend evenement te maken, waarmee elk jaar een ander goed doel wordt ondersteund. Het moet ook een doel zijn dat heel dicht bij de mensen ligt.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum