Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstmarkt centrum Veendam met nat en droogje [update]

Door op maandag, 23 december, 2013 - 19:30

GOEDE DOELENMARKT - Op zaterdag en zondag stond de jaarlijkse kerstmarkt ook weer in het teken van de goede doelen. De regen was met flinke buien zaterdag en vooral zondag een behoorlijke spelbreker helaas. Maar na de buien kwamen er toch weer meer bezoekers, en is het al met al toch redelijk goed bezocht geweest. Op de zaterdagavond tijdens Moonlightshopping waren de winkels tot 10 uur open. En tijdens de droge periodes kwamen er weer meer mensen een uitstapje maken naar de kerstmarkt voor wat lekkers en een glaasje glühwein.

De kerstmarkt was dit jaar onderdeel van de Letlanddagen, en waren er standhouders uit Letland aanwezig met diverse Letse producten. Er was aanbod van Letse zeep, Laima chocolade, traditioneel gebreide sokken, moderne Letse cosmetica, modieuze Letse handschoenen, basalt tuinmeubelen, modern Lets glaswerk en traditionele pannenkoekjes met warme bessensap. Op de zaterdagavond waren ze helaas vanwege de regen niet aanwezig.

De Kiwanis Club deed voor het vijfde jaar weer de organisatie van de kerstmarkt en het goede doelen gedeelte. Ook zij waren op de kerstmarkt weer aanwezig.

De Ronde Tafel Veendam, deel uitmakend van de Nederlandse Ronde Tafel, stond eveneens op uitnodiging van Kiwanis op de kerstmarkt. Het is een jonge mannenclub tot en met 40 jaar. Bij andere serviceclubs ligt de gemiddelde leeftijd hoger. Maar bij deze serviceclub gaan ze er met de 40 uit. De cultuur is iets anders, maar de service staat er ook hoog in het vaandel. Het verschil is dat de leden in dezelfde leeftijdscategorie en levensfase zitten. De Ronde Tafel Veendam waren op de markt in de bres voor gehandicapte kinderen, waar ze een dagje mee weg gaan. Onder hun eigen label werden mooie wijnen verkocht met de mooie naam Charity. Bij de feestdagen heel geschikt. En ook werden er lekkere wafels verkocht.

Ondertussen bracht de winkeliersvereniging voor de deelnemers van de markt warme snert rond om een beetje warm te blijven. De bel van de paardentram kondigde het einde weer aan van een rondrit door het centrum. En nieuwe passagiers konden weer mee aan de rit. Ook de Kerstman deed een rondje mee.

De vrijwilligers van de EHBO Wildervank waren weer druk met de verkoop van kniepertjes. Ondanks de regen was het toch goed op gang gekomen. Zaterdag waren er meer dan 200 zakjes met kniepertjes verkocht. De opbrengst komt ten behoeve van de renovatie van een oefenpop. Deze moet worden vernieuwd omdat de diepte van de borstkas voor het reanimeren is veranderd, er moet meer ruimte in. De pop is 20 jaar oud, en dan moet het ook weer 20 jaar mee kunnen.

De Operettevereniging Veendam-Wildervank had heerlijke kruidige warme snert met worst in de aanbieding. Warme worst was ook los verkrijgbaar. En de kniepertjes ontbraken niet. Zondag waaide het ook erg hard en kreeg de wind vat op het doek van de kraam. Toch was het doek nog niet gevallen, in het winkelcentrum verkochten de leden oliebollen. En op verzoek werden er kerstliederen gezongen.

De Rotary Club Veendam was ook op de kerstmarkt ten behoeve van de goede doelen. De Stichting Leergeld is wederom een van de drie goede doelen, en 7000 euro is ten behoeve van deze stichting. Aan Humanitas was al 3500 euro gedoneerd. Hetzelfde bedrag is voor de Voedselbank Veendam-Menterwolde. Op de Kerstmarkt is het bedrag nog wat verhoogd met de verkoop van glühwein en kapucijners met spek. Vooral dat laatste liep heel best en op de zaterdagavond was de pot voor de vijfde maal helemaal leeg.

De Tennisclub Veendam verkocht ook kapucijners met spek, gehaktballen en chocolademelk met (of zonder) rum. Het werd zeer aangeprezen. En wellicht dat er ook wel wat tegen elkaar aangeboden werd. Om 8 uur waren ze er al mee begonnen en ook al zo'n 12 uur in touw. "We staan hier met 25 mensen achter de kraam, en met twee flessen". Iedereen schoot in de lach.

Ook de PvdA verkocht voor het goede doel. Gehaktballetjes, glühwein, chocolademelk. En ook nog met slagroom als toetje eroverheen, waar dat past uiteraard. De nestor van de PvdA werd bijgestaan door Yvette en Josh, twee nieuwe kandidaatsraadsleden. Gemeentebelangen was traditiegetrouw ook druk bezig met de verkoop. Er was keuze tussen snert en bonensoep. Ook traditiegetrouw weer de heerlijke poffertjes.

De Lionsclub had ook 'spek voor het bekkie'. Zaterdagavond waren zij bijna door de worst en de glühwein heen, voor de zondag betekende dat eerst weer inkopen gaan doen. Uit de kerstmarktactiviteiten is een opbrengst gehaald van maar liefst 1100 euro. Het bedrag wordt aan de stichtingskas toegevoegd. Vanuit deze pot zijn de afgelopen jaren de volgende doelen ondersteund: Novo, Leger des Heils, stichting Kleinkunst, stichting Wildervank Wildervanck, jeugduitwisseling en vele anderen. Ook de Duitse zusterclub Lions Scheessel is aanwezig geweest met de verkoop van onder andere de echte Duitse braadworsten. Daarmee hebben zij een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de totale opbrengst.

Paula Tieuwes en Janneke Kraan hadden overheerlijke spekkedikken, een oud noordelijk streekgerecht. In de aanbieding ten gunste van de voedselbank voor de koelbus. De dames hadden het er druk mee. Want de wafeltjes waren erg in trek, en de negen kilo meel was er totaal doorheen gegaan. Burgemeester Swierstra was met zijn vrouw ook even komen proeven. Hij liet het zich goed smaken, en nam een nog een zakje met spekkedikken mee. De verkoop heeft 440 euro opgebracht, welk ten goede komt aan de voedselbank.

Ook vrijwilligers van de voedselbank zelf waren op de kerstmarkt aanwezig met de verkoop van zelfgemaakte producten. Zoals sjaaltjes, handschoenen, babysokjes, en de lekker geurige zeepjes. En ook kniepertjes. Henk en Trijnie van de Voedselbank zijn in het glazen huis in Winschoten geweest. Dat wordt gedaan door gezamenlijke lokale omroepen. Het dagrecord stond zondagavond al op 10.000 euro. De opbrengst is voor alle 9 voedselbanken bestemd.

Stephanie, een steltloopster van Stephworx straattheater uit Nijmegen, voerde met diverse acts behendig haar evenwichtskunsten uit. In een prachtig feeëriek kostuum. Stephanie vertelde dat je geen hoogtevrees moet hebben. Het eerste dat je leert is hoe je moet vallen. En dat wordt in een sportzaal op matten geoefend.

In de Winkler Prins Passage werd als flashmob een uitvoering gegeven door leerlingen van de Muziek, dans en theaterschool.

Een groepje van de breiclub van ‘t Braaiwinkeltje was met leuke breiwerken bezig. De groep bestaat uit 15 leden. Tijdens de Moonlightshopping konden ze zich extra laten zien. Normaal is er geen glühwein bij, maar op zaterdagavond mocht dat. Het was een speciale avond als afsluiting van een mooi jaar.

Meiden uit groep 8 van de Monseigneur Bekkersschool waren gestart met het maken van leuke spullen voor Serious Request in Leeuwarden. Op de kerstmarkt bij de school was best veel geld verdiend. Dat maakte de overige meiden ook zo ijverig dat ze al dagen bezig zijn geweest met het knutselen van mooie spullen. In de Winkler Prins Passage waren ze met 7 meiden bezig met muziek maken. De opbrengst gaat naar Serieus Request. In vier dagen tijd hebben ze 100 euro bij mekaar weten te krijgen.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum