Overslaan en naar de inhoud gaan

De persoonlijke kerstactie van Hennie de Jong

Door op zaterdag, 21 december, 2013 - 15:00

BETEKENISVOL - De kerstactie voor de voedselbanken van RTV Noord heeft heel veel mensen in de provincie in beweging gebracht (en mensen daarbuiten). Twee weken geleden startte Hennie de Jong uit Veendam een mooie actie. Haar inspiratie heeft ze uit de actie van RTV Noord gehaald. En ze gaf er een heel persoonlijke invulling aan. Met een persoonlijke inbreng vanuit haar eigen achtergrond.

Hennie zette op Facebook een oproep om voedsel in te zamelen, met de vraag of er mensen bekend zijn die onder de armoedegrens leven. Bijvoorbeeld door verlies van werk, of door budgettering. Ze heeft haar actie op Facebook gezet zonder er veel van te verwachten, maar er kwamen heel veel aanmeldingen binnen. Het was storm gaan lopen.

De actie was tweeërlei. Hennie haar persoonlijke invulling was het in de bres springen voor erg zieke mensen. Om te proberen voor hen die het extra moeilijk hebben een lichtpuntje te brengen.

Ondanks haar eigen gezondheidsproblemen zette ze zich in voor deze mensen. Zelf heeft ze kanker overwonnen en ze weet zelf hoe het voelt. Tijdens haar revalidatie in Beatrixoord heeft ze veel gezien, meer dan genoeg zegt ze zelf.

Hennie werkt in het Meander verpleeghuis, en van meer dan 50 collega's kreeg ze veel donaties thuis gebracht. Ook was er veel hulp van familie, vrienden en kennissen. Er is heel veel respons geweest. Elke dag is ze ermee bezig geweest, en in de avonduren was ze veel op pad om donaties te verzamelen. En ook was ze actief bezig om via internet aanmeldingen te krijgen.

Daarnaast is Hennie bij diverse winkeliers langs geweest en was er ook veel ondersteuning. Het waren diverse zaken en een heel verscheidenheid aan producten haalde ze op, waarbij ook aan de kinderen en aan de huisdieren is gedacht. Zo waren er donaties onder andere van Albert Heijn, de Supercoop Muntendam, Praxis, Gamma, Etos, bakkerij Wim Zijlema, Pets Place, DA drogist, en de C1000 aan de Reede. De donaties zijn niet alleen in Veendam gehaald, maar ook uit Muntendam, Zuidbroek, Noordbroek en Winschoten.

De actie voor de zieken heeft 65 dozen vol opgeleverd. Bij het samenstellen van de pakketten heeft Hennie hulp gehad van haar dochters. Nu zijn ze door de grootste drukte heen. Na twee weken in touw geweest te zijn wordt nu wel de vermoeidheid gevoeld.

Maar de pakketten worden zondag wel zelf rondgebracht. Bij het rondbrengen gaat haar schoonzoon mee. De Aldi dealer heeft gratis een bus beschikbaar gesteld voor het transport. De afleveradressen zijn ook in de wijde omgeving.

Naast de bezigheden heeft ze zelf leuke surprises gemaakt, en op de dozen kerstversieringen aangebracht. "Dat doet ook wat warmer aan. Even voor de mensen die het moeilijk hebben deze dagen". Op de opmerking u bent wel een engel lachte ze, "dat wordt wel eens vaker gezegd".

RTV Noord is op bezoek geweest om de dozen voor de voedselbanken in ontvangst te nemen. Hennie had veel over en Ronald Niemeijer nam 18 dozen in ontvangst.