Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstactie Voedselbank Veendam-Menterwolde leeft

Door op vrijdag, 20 december, 2013 - 17:17

TOPDRUKTE - Bij de Voedselbank Veendam-Menterwolde zijn het hectische tijden. Het was donderdag een en al bedrijvigheid. De vrijwilligers waren druk in de weer met de jaarlijkse kerstactie. Om kwart over acht waren ze al in touw en tot vijf uur is er stevig aangepakt. Eerst werden er 235 kerstpakketten voor de cliënten samengesteld en daarna de 235 normale voedselpakketten.

Er wordt in een strakke planning gewerkt en ieder weet wat hij/zij doen mag. Met de nadruk op mag, want iedereen wil graag helpen. Ook zijn er mensen die bijhouden wat er binnenkomt. Het was veel, dozen vol en Trijnie Klooster was het overzicht even kwijt. "Het is een gigadrukke dag", aldus Trijnie. Gelukkig geeft vrijwilliger Geert overzicht.

Voorzitter Dick Helwig kwam met een volgestouwde bus van het voedseldepot in Meppel terug. Daarna is er een rondrit gedaan om de dozen van de ondersteunende scholen te halen. Henk was al vroeg met Geert op weg naar Gieten geweest. Van de voedselbank aldaar zijn producten gehaald waar er teveel van was, men is bezig een C1000 winkel om te zetten naar een Jumbo.

Ook een ritje naar Zuidbroek moest nog worden gedaan om verse groenten te halen uit een kas. De gemeenten Veendam en Pekela hebben in de kas een ruimte gehuurd. Op dit project verbouwen mensen met een WWB-uitkering groenten voor eigen gebruik, en worden er ook voor de twee voedselbanken groenten gekweekt. Het aanleveren is afhankelijk van de oogst. Henk en Geert kwamen terug met een partij verse paksoi.

Nog meer verse groenten waren binnengekomen. Een meneer had woensdag voor 100 euro ingekocht. En bracht een hele partij rode en witte kool, wortelen, uien en andere groenten aan. Een donatie als deze door particulieren komt niet vaak voor, ook vanwege de omvang. Ze zullen ook dankbaar hun weg vinden naar de cliënten.

Langs de scholen, die zich hadden aangemeld, was er nog een rondrit. Eerder was er al door scholen aangeleverd. De Westerschool had mooie versierde dozen gebracht. De oogst van hun kerstactie was in 32 dozen ondergebracht.

"Er wordt volgens een lijstje gewerkt wat er allemaal in de kerstpakketten gaat, maar dat blijft nog een verrassing voor de mensen", zei Trijnie lachend.

Ook de Rotaryclub Veendam heeft zich wederom volop ingezet om de voedselbank te ondersteunen, resulterend in een geweldig bedrag van 3500 euro. Een bedrijf in Veendam heeft maar liefst 1000 euro gedoneerd. Het aankomend jaar zal het geld als extra voor kinderen worden ingezet. Ook de huur van het pand en andere kosten worden vanuit donaties betaald.

Vier extra helpende handen waren van het echtpaar van Oldenburger|Fritom, een trouwe sponsor. Voor het derde opeenvolgend jaar hebben de personeelsleden ten gunste van de voedselbank afstand gedaan van het krijgen van de kerstpakketten, en is het budget besteed ter ondersteuning van de voedselbank.

Er waren nieuwe kunststof kratten benodigd voor de voedselpakketten, en deze zijn door het bedrijf geleverd. En het bleef niet alleen bij lege kratten, maar er kwam ook een mooie rollade door het bedrijf in te liggen. Aangevuld met een mooie kerststol door Parkmanagement De Veenkoloniën.

Zes jaar geleden waren Trijnie en Henk met zes mensen als kleine voedselbank aan huis begonnen. Het was in de begintijd nog niet mogelijk om ook vlees te gaan leveren. Later werden er gewone vriezers voor ingezet, maar kregen al gauw te weinig opslagcapaciteit. Na de schenking van een bedrijfsvriezer kon er veel meer worden ingevroren. Toen ze 70 cliënten gingen bedienen werd het tijd om uit te wijken, en betrokken ze een ruimte in een pand aan de Schipperstraat. Het gaf veel meer lucht, maar ook daar groeiden ze uit hun jasje. Nu worden 235 cliënten bedient. En de verwachting is dat het nog meer toe zal nemen.

Gelukkig gebeurd het ook regelmatig dat mensen de voedselbank niet meer nodig hebben. Maar toch is er voornamelijk groei geweest door verschillende oorzaken. Er zijn mensen die hun baan kwijt zijn geraakt, of anderszins in financiële problemen kwamen.

Mensen die in een nijpende financiële situatie terecht komen worden veelal door de WMO doorverwezen. Het vorige jaar is het een keer voorgekomen dat een acute noodsituatie genoopt heeft een overlevingspakket uit te geven. Het afgelopen jaar is dit drie keer nodig geweest.

En uitgerekend donderdagmiddag werd in allerijl het vierde noodpakket gemaakt. Trijnie onderbrak haar 'normale' werkzaamheden om er een samen te stellen. Er was een melding binnengekomen dat een gezin met kinderen in de budgettering al veertien dagen zonder uitkering zit. Een familielid was bijgesprongen, en had de voedselbank gebeld. De moeder durfde zich eerst niet zelf te melden. De budgettering is nog niet goed geregeld en het gezin zit nog steeds zonder geld. Het raakte Trijnie zichtbaar.

De voedselbanken hebben als stichting aansluiting gezocht bij de nieuwe landelijke vereniging van Voedselbanken Nederland. De daling in aanvoer naar de voedselbanken, terwijl het aantal cliënten gestaag toenam, baarde zorgen. De landelijke stichting gaat structureel proberen, door te vragen wat er gemist kan worden, de toevoer op voldoende niveau te houden. Behalve de datumgrens bijvoorbeeld ook als gevolg van een foutproductie, waarbij er met de eetbaarheid van het product zelf niets mis is. Te denken valt aan ontbijtkoeken waar een stukje af is. Aan foutieve opdrukken op het etiket is ook te denken, of er ontbreekt een etiket. Dat maakt deze producten onverkoopbaar, en worden dan weggegooid (meer informatie: link naar website).

De afgelopen periode in de aanloop naar Kerst zijn er hartverwarmende reacties geweest met veel meer aanvoer dan normaal. Maar door de bank genomen zegt dit niet iets over voldoende aanvoer over het hele jaar. In de kerstperiode gaan de harten van de mensen open, maar vaak zijn ze in januari of februari weer gesloten. "En dat is zo jammer", zegt Trijnie. Het is geweldig de kerstpakketten naast de gewone pakketten goed te kunnen vullen. En eigenlijk hoopt ze dat de cliënten ook Pasen en Pinksteren, eventueel met een extraatje, door kunnen komen.

Vandaag is de laatste uitgifte en hebben de vrijwilligers tot 10 januari vakantie. "En dat is ook echt nodig, want anders functioneren wij niet meer goed", vertelde Trijnie lachend. Wel zijn ze ook op de kerstmarkt in Veendam aanwezig.

En maandag gaan ze met alle vrijwilligers naar RTV Noord, die de Provinciale actie voor alle voedselbanken heeft opgezet. De regionale omroep met grote maatschappelijke betrokkenheid heeft veel opgehaald, waarmee ook in januari en februari uitgifte is te doen.

Ronald Niemeijer van RTV Noord was met een medewerkster in Veendam voor het ophalen van pakketten bij donateurs. En bracht donderdagmiddag ook een bezoek aan de Voedselbank Veendam-Menterwolde voor een rechtstreekse sfeerimpressie en interviews. In de Mediacentrale liggen de pakketten opgeslagen, en maandag worden ze uitgedeeld. Afgelopen maandag zijn de vrijwilligers van de 9 voedselbanken daar geweest om het ingebrachte te ordenen. Op maandag 23 december gaan de vrijwilligers er alles uitsorteren en over de 9 voedselbanken verdelen. Het zal de hele dag live op Radio Noord te beluisteren zijn. En 's avonds is er de uitzending op TV Noord.

Een peuter van 3 jaar was heel trots dat zij met oma boodschappen had gedaan voor de actie van RTV Noord. In haar kinderkarretje lag ook een pak met luiers. Ze vertelde dat zij al groot was en ze niet meer hoefde, maar de baby's wel. Aan luiers is inderdaad een structureel tekort. Voor een gezin dat 40 euro per week te besteden heeft kan aanschaf al moeilijk zijn. Een tekort is er ook aan suiker, aan koffiemelk en aan pakken frisdrank. Ook aan potjes met babyvoeding komt heel weinig binnen. Voor kleine kinderen worden de boodschappen het eerst gedaan. Op de site  van RTV Noord staat een lijstje van producten om te kunnen raadplegen (klik link).

In Veendam wordt er op 31 december door het Indoorcentrum Veendam een grote sponsorloop gehouden voor de voedselbank. Initiatiefnemer Fred van Loenen had Trijnie gebeld om te vragen wat er nodig was. Voedsel was het antwoord, maar Fred vroeg of er ook iets anders nodig is. Trijnie vertelde dat er een bus met koeling nodig is. Er is wel een busje waar bijvoorbeeld mee naar het depot in Meppel wordt gereden, maar zonder koeling mogen gekoelde producten dan niet mee. Graag willen ze de cliënten meer van deze producten mee kunnen geven. Maar een koelwagen is heel duur.

Fred zou Fred niet zijn als hij dit niet ging oppakken. En werd de Oude Jaarsloop bedacht, met een KidsRun, een Scholieren/Recreantenloop en een Bedrijfsloop. De afstand voor de KidsRun t/m 12 jaar is een kilometer met gratis deelname. Voor volwassen in de recreantenloop kost deelname 12,50 euro. Er kan gekozen worden uit drie afstanden, vijf, tien en vijftien kilometer. Het meedoen als bedrijventeam kost 250 euro. De start is bij het Indoorcentrum aan het Jan Salwaplein, en het traject zal door Borgerswold gaan leiden (zie hier voor meer info). Het startschot wordt gegeven door Klaas Steenhuis. De bekende speakerman Harm Noor zal de lopers gaan aanmoedigen.

Trijnie hoopt dat heel veel mensen met de sponsorloop mee gaan doen. Ook cliënten van de voedselbank hebben met de hardloopgroep van Fred meegetraind. En gaan familieleden van de vrijwilligers meedoen om met z'n allen voor een koelwagen te gaan.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum