Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanderschap voor vijf immigranten tijdens Naturalisatiedag in Veendam

Door op donderdag, 19 december, 2013 - 08:00

VEELBETEKENEND - Woensdagmiddag tijdens een naturalisatieceremonie hebben 5 immigranten het Nederlanderschap verkregen. Zij legden voor burgemeester Sipke Swierstra een verklaring van verbondenheid met Nederland af. Deze ceremonie was het afsluitende deel om Nederlander te kunnen worden. Voor Swierstra was het zijn tweede officiële handeling na zijn aanstelling in de gemeente Veendam.

Een van de deelnemers is in Nederland geboren, maar bezat naast haar Turkse niet de Nederlandse nationaliteit. Op haar 18e was het mogelijk om te kiezen. En via de zogenaamde optieprocedure kon ze haar Nederlandse nationaliteit aanvragen. In haar geval hoefde de aanvraag niet naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), maar naar de burgemeester.

De overige deelnemers hebben het naturalisatieproces doorlopen. Het is een vereiste om minimaal 5 jaar in Nederland te wonen, het hebben van een verblijfsvergunning, en het met goed gevolg doorlopen van het inburgeringprogramma. Met hun inburgeringdiploma op zak hebben ze bij de gemeente hun verzoek tot naturalisatie ingediend.

De jaarlijkse landelijke naturalisatiedag wordt op 15 december gehouden, maar omdat er iets anders tussen was gekomen had men de editie in Veendam naar 18 december verplaatst. Naast de landelijke zijn er plaatselijk ook eigen data vast te stellen. Voor Veendam was dit de zesde naturalisatieceremonie van dit jaar.

Door het drie dagen later te laten plaatsvinden was het ook mogelijk om nog twee deelnemers bij te voegen. Dilek is in Nederland geboren en heeft de optieprocedure doorlopen. Bernard was vanuit DRC Congo in Nederland komen wonen. Kristine kwam 6 jaar geleden vanuit Irak naar Nederland. Zoryana komt uit Oekraïne en is vanaf 2003 in Nederland. En Re'na vanaf 2008 uit Azerbaijan, een voormalige Sovjetrepubliek.

Voor het verkrijgen van het Nederlanderschap heeft het ook gevolgen voor dubbele geslachtsnamen. Wanneer in de naamsketen naast de naam van hun vader ook die van hun grootvader is opgenomen moeten ze uit een van de beide namen een keuze maken, en deze voorleggen aan het IND. De goedkeuring en beslissing is vervolgens aan het IND.

De begeleider Herman Thier heeft de aanvragen bij de IND ingediend en had bij de intake persoonlijke gesprekken met de vijf. Hij was de bewaker van het proces.

Burgemeester Swierstra feliciteerde als eerste de 'naturalisandi' voor het Nederlanderschap. Met zichtbare blijdschap bij de deelnemers.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum