Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview Yannick van der Wal

Door op zaterdag, 14 december, 2013 - 14:54


Yannick van de Wal (rode shirt) als eerste van vv Wildervank de 'Arena' binnen

"Het grootste verschil tussen voetballen in de jeugd en het eerste team is toch wel het fysieke aspect", zegt Yannick van der Wal van de voetbalvereniging Wildervank.

Tekst Jacob Kuipers

VOETBAL - YannickVan der Wal (19) maakte dit seizoen zijn debuut in het eerste zondagelftal van derdeklasser Wildervank. Maar het was voor hem toch even wennen. Het grootste verschil tussen jeugd- en seniorenvoetbal is het fysieke aspect. "De tegenstanders waar ik nu tegenover sta zijn allemaal wat sterker", zegt Yannick van der Wal, die naast het voetballen ook op tennisgebied zijn mannetje staat. Op dit moment studeert hij aan de Economics and Business Economics aan de Universiteit in Groningen. Het is de Engelse versie van bedrijfseconomie."

Kun je voetballen en tennissen combineren?

"Ik doe beide sporten graag en hoop dat ik bij deze sporten het maximale eruit kan halen. Op dit moment ben ik meer met voetbal bezig, maar zodra de tenniscompetitie weer gaat beginnen (in april bij de tennisclub Veendam, jk) zal daar ook zeker wel de focus naar toe gaan`, zegt Yannick van der Wal en de vriendin die hem daarbij door ´dik en dun´ondersteunt is Mirthe Fehrmann.
Ik heb bij deze sporten niet meer de illusie dat ik er nog echt iets mee ga bereiken". Dus een tweede Johan Cruijff en Roger Federer zit er dus niet in.

Was de overgang van de jeugd naar de senioren groot?
"Het was toch wel even wennen. In de jeugd speelde je eigenlijk altijd met een vaste groep en hier kom je toch in een groep waarvan je met de meeste spelers nog nooit hebt samengespeeld. Het grootste verschil tussen voetballen in de jeugd en in het eerste is toch wel het fysieke aspect. De tegenstanders waar ik nu tegenover sta zijn allemaal wat sterker en dat is toch wel even wennen. De trainer stelt mij vaak op als linkercontroleur en dat valt niet altijd mee, aangezien ik in de jeugd een wat aanvallendere rol gewend was. Toch heb ik wel al redelijk door wat de trainer van me verwacht en probeer het dan op m'n eigen manier zo goed mogelijk in te vullen."

Wat zijn jouw ambities bij Wildervank. Je speelt nu in het eerste team en dat speelt in de derde klas. Heb je de ambities om op hoger niveau te voetballen. Als dat niet bij Wildervank kan wil je dan voor een andere club spelen?
"Ik hoop bij Wildervank een zo'n hoog mogelijk niveau te bereiken en op die manier een bepalende speler te worden voor het team. Daarna zou ik eventueel wel hogerop willen als het zover is. Op dit moment heb ik nog voldoende te leren en kan ik me bij Wildervank nog prima verder ontwikkelen. Tevens is Wildervank ook gewoon een hele gezellige club vlak bij mijn huis. Op dit moment heb ik totaal niet de behoefte om naar een andere club te gaan."

Was de overgang naar de senioren groot?
"In de jeugd speelde ik eigenlijk altijd met een vaste groep en hier kom je toch in een groep waarvan je met de meeste spelers nog nooit hebt samengespeeld. Daarnaast is het nu bij de senioren ook allemaal wat serieuzer dan dat ik in de jeugd gewend was. Er wordt op een hoger niveau getraind. De trainer stelt mij vaak op als linkercontroleur en in die rol is het toch wel even wennen, aangezien ik in de jeugd een wat aanvallendere rol gewend was. Toch heb ik wel redelijk door wat de trainer van me verwacht en probeer het dan op m'n eigen manier zo goed mogelijk in te vullen."

Welke jeugdelftallen heb je bij Wildervank doorlopen en van welke trainers heb je het meeste geleerd?
"Ik ben op mijn 5e jaar bij Wildervank begonnen en ben nu bezig met mijn 15e seizoen. Ik heb voornamelijk in de hoogste jeugdelftallen gespeeld. Persoonlijk was mijn beste jaar als tweedejaars B-junior onder oefenmeester Jos Kuiper, waar wij als team ook echt een fantastisch seizoen draaiden. Daarnaast heb ik de afgelopen twee jaar onder oefenmeester Ewout Wolf enorm veel bijgeleerd en ik denk dat ik onder zijn leiding ook erg ontwikkeld ben als speler."

Een oud-speler van Feyenoord en het Nederlands elftal Willem van Hanegem zei ooit: ‘Voordat ik de bal krijg weet ik al waar de bal naar toe gaat'.Weet jij dat ook?
"Ik heb over het algemeen wel al een idee in m'n hoofd wat ik met de bal wil gaan doen, alleen als dat toch niet blijkt te kunnen heb ik nog wel eens moeite om dan een andere optie te kiezen".

Hoe staat het met het kopwerk zowel aanvallend als verdedigend?

"Ik kan een bal aardig koppen al moet ik toegeven dat het niet echt mijn ding is. Ook kom ik niet al te vaak in een situatie dat het nodig is. Het liefst houd ik de bal gewoon aan de grond."

Wat zijn je sterke en zwakke punten. En zijn er nog punten die voor verbetering vatbaar zijn?

"Ik denk dat mijn sterke punten zijn, mijn loopvermogen en steekpasses. En het feit dat ik tweebenig ben. Mijn zwakke punten zijn vooral mijn duelkracht en ik wil nog wel eens een te moeilijke oplossing zoeken wat balverlies tot gevolg heeft. Ik moet het voetbal soms dus wat simpeler houden."

Hoe zit het met je scorendvermogen?

"Ik heb tot dusver drie keer gescoord en voor het eerste half jaar in het eerste team is dat op zich niet verkeerd. Wel hoop ik, als ik wat meer mijn plek en mijn vorm heb gevonden, dat ik dan ook meer ga scoren. Ik hoop aan het eind van het seizoen ongeveer 10 doelpunten te maken. Dat lijkt me voor een 1e seizoen een reëel doel dat ik hopelijk kan bereiken."

Wat vind je van de trainer Lesmond Prinsen?
"Ik vind hem een erg goede trainer en ik kan ontzettend veel van hem leren. Hij geeft vaak maar een kleine aanwijzing en dan merk je al dat het voetballen een heel stuk makkelijker wordt met een kleine aanpassing. Ja, je kunt zien dat hij situaties goed ziet en dat hij snel inziet wat er fout gaat, maar nog belangrijker dat hij ook weet hoe hij die situaties kan oplossen. Het is een tactisch erg sterke trainer. Daarnaast is het ook iemand die vooral kijkt naar wat iemands kwaliteiten zijn in plaats van naar iemands tekortkomingen. Een aanpak die ik zelf persoonlijk erg prettig vind."

Wat is de doelstelling van Wildervank?

"We zijn fantastisch aan de competitie begonnen en zaten in een sterke vorm, maar de laatste weken zijn we mede door blessures toch wat teruggevallen. We hopen zo snel mogelijk ons goede spel van het begin van de competitie weer op te pakken en op die manier in het linker rijtje te eindigen"

Zit er voetbalbloed in de familie. Want je komt uit een gezin dat de tennissport hoog in hun vaandel heeft staan.
"Ik kom in ieder geval uit een fanatiek sportgezin, maar wat je zegt het gaat bij ons thuis toch wel voornamelijk over tennis. Mijn vader heeft vroeger wel goed kunnen voetballen, maar hij moest door aanhoudende knieklachten helaas al vroeg stoppen waarna zijn focus, niet zonder succes, naar het tennis is gegaan. Mijn broer heeft voordat hij de definitieve keuze voor tennis had gemaakt ook jaren bij Wildervank gevoetbald en mijn moeder is bloed fanatiek in elke sport die ze doet".