Overslaan en naar de inhoud gaan

Concert in kader Letlanddagen met muziek van Peteris Vasks en Mozart

Door op vrijdag, 13 december, 2013 - 17:31

CONCERT - In samenwerking met de Muziekschool Veendam en het Het Arcobaleno Kwartet organiseert het Veenkoloniaal Museum te Veendam in het kader van de Letlanddagen a.s. zondag 15 december een zondagochtendconcert. Het Arcobaleno Kwartet brengt dan strijkkwartet nr 4 van Peteris Vasks en strijkkwartet in d mineur, KV 421 van W.A. Mozart ten gehore.

Aanvang 10.00 uur, entree € 10,00 (Vriend v/h Museum & MK € 5,00) incl. koffie/thee & Lets drankje na afloop. Locatie Grote zaal Veenkoloniaal Museum Veendam.

Het Arcobaleno Kwartet bestaat uit Hanneke van Ulsen - viool, Heleen Pol - viool, Maaike ten Wolde - altviool, Michelle van de Braak - cello.

Peteris Vasks werd in 1946 geboren als zoon van een predikant. Zijn eerste compositie schreef hij toen hij 8 jaar oud was. Zijn muzikale opleiding begon aan de Riga Muziekschool en later studeerde hij aan de LItouwse Muziek Academie in Vilnius waar hij voornamelijk contrabas studeerde. Hij speelde als bassist 15 jaar in diverse Letse symfonie orkesten. Van 1973 tot 1978 ging Vasks alsnog compositie studeren in Riga.

In zijn composities verwerkt hij oud Letse muziek en zijn stukken gaan meestal over de strijd van mens en natuur; over de schoonheid maar tegelijk ook de dreiging van de natuur, en de krachten die de natuur vernielen, zoals vervuiling en toenemende ontbossing. Hij schreef zeer divers werk; veel koormuziek, een aantal concerten waaronder een vioolconcert voor GIdon Kremer) en kamermuziek.

Wolfgang Amadeus Mozart betrok In 1785, dan 29 jaar oud, met zijn vrouw een nieuwe woning Op 12 februari 1785 wordt er in huize Mozart gemusiceerd. Op deze avond spreekt Haydn tot Mozarts vader de historische woorden: "Ich sage Ihnen vor Gott, als ein ehrlicher Mann; Ihr Sohn ist der grosste Komponist den ich von Person und dem Namen nach kennne; er hat Geschmack und uberdies die grosste Kompositionswissenschaft".

Op deze avond worden 3 nieuwe kwartetten van Mozart gespeeld, die samen met nog 3 andere bekend zullen worden als de ‘Haydn kwartetten', opgedragen aan Haydn. Ze zijn ‘de vrucht van een lange en moeizame arbeid' zo luidt de (in het Italiaans gestelde) opdracht, die begint met de woorden: ‘Een vader die besloten had om zijn kinderen de grote wereld in te sturen, meende ze te moeten toevertrouwen aan de bescherming van een in die tijd zeer beroemd man, die gelukkig ook nog zijn beste vriend was.'
De opdracht eindigt als volgt: ‘Neem ze dus, als het U belieft, welwillend op en weest voor hen een vader, raadsman en vriend. Vanaf dit ogenblik stel ik U mijn rechten op hen ter beschikking; niettemin vraag ik U om consideratie aangaande de fouten die aan het oog van hun vader zijn ontsnapt, en hem, die U zo hoog acht, desondanks uw vriendschap te willen blijven geven'.

Veenkoloniaal Museum
Museumplein 5
9641 AD Veendam
telefoon 0598 364224
www.veenkoloniaalmuseum.nl
openingstijden:
di. tot en met do. 11.00 tot 17.00
vrij tot en met ma. 13.00 - 17. 00 uur