Overslaan en naar de inhoud gaan

Meespelen met Veenkoloniaal Symfonie Orkest in concert muzikaal sprookje

Door op maandag, 9 december, 2013 - 21:00

SPREKEND - In de twee voorgaande jaren was het meespelen in het Veenkoloniaal Symfonie Orkest door amateurmusici en leerlingen van de muziekscholen al een groot succes gebleken. Afgelopen zondag 8 december werd voor de derde keer een 'Meespeelmiddag' gehouden. En kon voor het bespelen van een muziekinstrument aan 50 leerlingen een podium in een echt orkest worden geboden. Voor de amateurmusici en leerlingen van muziekscholen een uitdagende en leerzame ervaring.

Het mee kunnen spelen behoort dan ook tot één van de doelstellingen van het VKSO, namelijk het stimuleren en het bevorderen van de muzikaliteit binnen de Veenkoloniën. Vooraf hadden de deelnemers twee toegankelijke muziekwerken toegestuurd gekregen voor instudering. Het betrof de Symfonie no. 3 deel 3 van J. Brahms (met bewerking voor jeugdorkest) en The Children of Sanchez C. Mangione.

De repetitie ving om 13 uur aan met individuele begeleiding, en vervolgens met toevoeging van het voltallig orkest van 80 orkestleden. En werd er met 50 leerlingen van de Muziek- Dans en Theaterschool Veendam op een vrij pittig werk van Sergej Prokofjev gerepeteerd. Het was op het muzikale sprookje Peter en de wolf. Dat een heel moeilijk stuk is om te spelen, en alle gedeeltes werden tijdens de repetitie ook herhaald. Dit alles onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher. Het was in een heel gezellige sfeer.

In het stuk is er een verteller die het verhaal verteld, en de instrumenten beelden als het ware een figuur in het muzikale sprookje uit. De wolf werd door dreigende hoorns neergezet. Een vogeltje door een fluit, en een kat door de klarinet. De jagers met hun geweerschoten waren de pauken. Peters opa door de fagot. En Peter zelf was alle strijkers samen. Het is een muzikaal verhaal en de tekst geeft door de muziek te verklaren de ondersteuning.

De verteller in deze vertolking was Ab Meijerman. Voor de oud-burgemeester was dit voor het eerst, en ook Ab had vooraf mee gerepeteerd. Het is een bekend stuk en hij kende het uit zijn jeugd.

(Ondergetekende deed de muzikale ondersteuning aan tekenfilms denken, waar gedeeltelijke gelijkenis. En zag hij Daffy Duck al voorbijkomen, en door de boze wolf opgeslokt. Maar een verwachtte bevrijding was er niet aan het eind van het verhaal (lees hier), hoewel de eend in de buik nog steeds kwaakte middels de hobo).

Aanvankelijk zou het repeteren en de uitvoering in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum plaatsvinden, maar vanwege verwachtte toestroom van het publiek werd uit voorzorg de uitvoering in de Grote Kerk in Wildervank gehouden. En dat was goed voorzien, om half vijf vulden de kerkbanken zich al voor het concert dat om vijf uur begon. In de mooie akoestiek leeft de muziek ook veel meer dan bij "gladde" Cd-opnames. Het concert klonk er prachtig.

Het was niet alleen voor de deelnemers een mooie ervaring, dat was het ook voor de orkestleden. Een orkestlid sprak vol lof over het orkest. Het is uniek voor het gebied. Er is ook veel support van mensen om het orkest heen. Het heeft een heel goed bestuur en veel goede vrijwilligers. Met een heel enthousiaste dirigent, die dit samen met zijn vrouw Helma organiseert.

Voor het bezoeken van de website van VKSO, klik hier



Voor meer foto's, zie ons fotoalbum