Overslaan en naar de inhoud gaan

Letlanddagen voor jong en oud

Door op vrijdag, 6 december, 2013 - 07:52

LETLAND - Nog tot en met 22 december vinden er in Veendam allerlei activiteiten in het kader van de Letlanddagen plaats. Met de Letlanddagen wordt de oude historische band met Letland en Riga in de schijnwerpers gezet. In de 19de eeuw voeren honderden schepen vanuit de Groninger en Drentse Veenkoloniën naar de Oostzee om daar handel te drijven. In Veendam en Wildervank woonden meer dan 400 zeekapiteins. Komende week is er op de woensdag een knutselmiddag voor kinderen, s' avonds een lezing over de Oostzeevaart en op zondagmorgen 15 december om 10.00 uur een zondagochtendconcert met muziek van Peteris Vasks. Op zaterdag 21 en zondag 22 december sluiten we de Letlanddagen af met een grote Kerstmarkt waarbij ook Letse standhouders aanwezig zijn.

Op woensdagmiddag 11 december is er in het Veenkoloniaal Museum te Veendam een knutselmiddag voor kinderen. De middag begint om 13.30 uur. Kinderen kunnen in de knutselruimte van het Veenkoloniaal Museum zelf spanen kistjes beschilderen in de kleur van de bekende Riganappen. De spanen kistjes waren vroeger als butjes bekend bij de zeevarenden. Ze konden daar hun correspondentie en kleine spulletjes in bewaren. Na afloop mogen de spanen kistjes worden meegenomen.

Op woensdagavond 11 december is er in het Veenkoloniaal Museum een lezing onder de titel ‘Herinneringen aan de Veenkoloniale Oostzeevaart', door Hendrik Hachmer. Aanvang 20.00 uur, entree € 5,00, MK en Vrienden van het museum gratis.

In het midden van de 19de eeuw kwam meer dan 60% van de Nederlandse vloot uit de Groninger en Drentse Veenkoloniën.. Een belangrijke bestemming was de Oostzee, waarbij regelmatig op Riga gekoerst werd. De vondst van een groot archief van de houtzagerij Koerts in Oude Pekela leidde uiteindelijk tot de tentoonstelling 'Met de groeten uit Riga'. Daarna werden er nog interessante feiten in het archief van de stad Riga boven water gehaald. Het Veenkoloniaal Museum bezit een grote verzameling souvenirs die in de 19de eeuw door zeelieden mee naar huis werden genomen. Waaronder een flink aantal zogenaamde Riganappen, maar ook porselein uit Riga en zilveren Oostzeelepels. Hachmer gaat in op het belang van de Oostzeevaart en de in het museum bewaarde souvenirs. Ook mag men zelf souvenirs ter beoordeling mee nemen.