Overslaan en naar de inhoud gaan

Sfeervolle Sinterklaasintocht in Wildervank [ update foto album ]

Door op zondag, 24 november, 2013 - 19:05

ANDERS - Onder zonnige weersomstandigheden werd zaterdag Sinterklaas met zijn pietengevolg ook in Wildervank verwelkomt. Er was voor een heel andere opzet gekozen. Waar in andere jaren de intocht in Bareveld startte, was er dit jaar voor gekozen om de route in de woonwijk uit te zetten. Het was voor het eerst dat de intocht uitgebreid door de woonwijk ging, met langs de route veel kinderen.

Het is de bedoeling om jaarlijks voor afwisseling te zorgen, zo had de Sint al aangekondigd om Wildervank volgend jaar per boot aan te doen. Dit jaar had Sinterklaas zijn trouwe schimmel Amerigo weer van stal gehaald.

In de straten van ‘plan West' werd de optocht door draaiorgel ‘De Stolwijker' uit Assen vooraf gegaan. Een soortement lange fiets in de stoet werd door 34 pietenbenen voortbewogen. Onderweg bleek een van de drie banden onder onvoldoende luchtdruk te staan, en moest de ‘bandenpiet' er nog even met de fietspomp bij. Het bochtenwerk moest ruim worden genomen, en voor het bruggetje bij de Westerschool was dit met veel manoeuvreren.

Voor het vervoer van de pieten was de paardentram weer uit stal gehaald, en ook het rode VW busje van de brandweer reed mee in de stoet. In de rode Lomax van de heer Venema had een piet een mooie seat gevonden. De nieuwe burgervader Swierstra had de zaterdag ervoor tijdens de intocht in Veendam een mooi plekje in deze open auto.

Ondertussen werden bij het winkelcentrum de kinderen al door de danspieten vermaakt. Met op het plein veel mensen, meer dan in andere jaren. Bij het winkelcentrum werd de Sint om 14.00 uur door mevrouw Anita Pleszynski welkom geheten, en door voorzitter Grietto Visser van de ondernemersvereniging van Wildervank.

Na de welkomstwoorden en de toespraken deed Sinterklaas op iets meer dan een bescheiden wijze met het feest mee. Zelfs een twist bracht hem, hoewel bedaard, in beweging, hij stond er midden tussenin.

Kinderen kwamen tijdens de dansuitvoeringen bij hem op de arm. Ook konden ze even met de Sint praten. Een klein meisje durfde het niet zo aan, maar met een zwarte piet die haar op de arm had was ze onafscheidelijk. En ook andersom. Ook andere pieten wilden haar even op de arm houden.

Na afloop van het feest op het plein werden de kinderen met hun ouders en verdere familie uitgenodigd voor het sinterklaasfeest in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum, met een pietendisco en optredens van de danspieten. Voor het vervoer stond de paardentram klaar.

In de voormalige kerk gaf het een heel aparte ambiance. De sfeer was bijzonder te noemen. Sinds kort is de naam van de voormalige kerk omgedoopt tot het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum. Het feest werd als geweldig ervaren. En men is ook erg blij met deze ambiance, het werd een verrijking genoemd.

De Sint heeft het sinterklaasfeest als heel warm ervaren. Hij ervoer dat de kinderen ook weer warmte terugstraalden. Sinterklaas nam ze ook in de arm tijdens de dansjes. Omdat Sinterklaas ook meedeed gingen ze zich steeds vrijer voelen, gemakkelijker en niet zo bang meer. De oude bisschop zelfs ging voorop in de polonaise. Dit was ook heel aanstekelijk. Continu kwamen er kinderen bij Sinterklaas voor een gesprekje en om een liedje te zingen. Het liep af en aan en ze stonden ervoor in de rij.

Ruim 200 kinderen deelden het feest mee, en met de ouders meegeteld was het een volle zaal. Sinterklaas en zijn pieten hebben er een goed gevoel over. Het was heel anders en heel geslaagd. Het was gezellig en ook lekker druk.

De kinderen kregen snoepgoed uitgereikt en een drankje. Na afloop deelde Sinterklaas met zijn pieten bij de grote deuren een brok speculaas uit en een zakje chocolade. En kon ze zo even persoonlijk uit zwaaien. Kinderen die niet naar voren durfden kwamen zo toch even bij Sinterklaas langs.


Fotoalbum:
JM
Portrettengalerij
Henk Drenth
Saskia Kinds