Overslaan en naar de inhoud gaan

Druk bezocht kleurrijk kinderfeest in de bibliotheek van Veendam

Door op donderdag, 21 november, 2013 - 08:00

Door Bianca Kor

BIBLIOTHEEK - Het kleurrijk kinderfeest in Veendam is een gezellige workshopmiddag voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud. Tijdens deze middag konden kinderen kennis maken met verschillende culturen. De middag was georganiseerd in de bibliotheek van Veendam en is druk bezocht. Er waren verschillende programma's te volgen.

Een uur lang gaf Ras Kollinx les in spelen op een djembe (een djembe is een trommel die voornamelijk afkomstig is uit West-Afrika. Over de hele wereld wordt de djembe als het enige echte muziekinstrument van het zwarte Afrikaanse volk gezien).

Hij had ook vragen aan de kinderen die meededen aan deze les. 'Waar komt djembe vandaan?' en 'waar is het instrument van gemaakt?' Het antwoord hierop is: geitenvel, boom en touw. Ras gaf uitleg over hoe je een djembe bespeelt en welke lichaamshouding je moet aannemen om dit instrument te kunnen bespelen. Na deze theorie mochten de kinderen in de praktijk aan de slag met de djembe.

Ras vertelt na afloop: 'De kinderen hebben het goed gedaan. Sommigen moeten het instrument nog leren bespelen maar het belangrijkste is dat je geniet van het spelen op een djembe. Een djembe bespelen is net als lopen. Het gaat om de motoriek.' Zelf geeft Ras les en workshops in het bespelen van dit instrument en hij treedt op.

In een andere ruimte van de bibliotheek werd er les gegeven in Flamencodansen door Ellen Bos. Hierbij waren alleen meisjes aanwezig die het dansen onder de knie wilden krijgen. Sommige meiden waren in het begin nog wat terughoudend omdat ze niet konden flamencodansen maar de les was juist bedoeld om de dans te leren en dat was een goede reden om het juist te proberen en daar hadden ze zichtbaar veel plezier in. Ellen leerde hen een flamencodans en dit toonden zei een uur later aan het aanwezige publiek.

Ondertussen waren er al voorbereidingen getroffen voor het bakken van de Pakistaanse hartige koekjes. Beslag werd vermengd met groente en dit werd gefrituurd. Er waren twee groepen. Een die de ingrediƫnten klaar maakte en een groep die frituurde. Het resultaat was heerlijk en er waren genoeg koekjes voor iedereen! Te veel leek het wel!

Als afsluiting kwam iedereen bij elkaar en maakten Ras Kollinex en Kaan Taprak (percussionist, componist en dj) muziek met trommels en de djembe en konden kinderen zoveel lawaai maken als ze wilden.

Het was een gezellige middag die nog wel eens over gedaan mag worden!


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum