Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam kiest voor bestaande structuren en sterke sociaal economische kansen.

Door op woensdag, 20 november, 2013 - 15:05

HERINDELING - Tijdens de collegevergadering op 19 november heeft het college van Veendam besloten om de raad van Veendam voor te stellen hun voorkeur uit te spreken voor een westelijke herindelingsvariant met Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde.

Bestaande structuren
Bij de indeling zoals de commissie Jansen die in zijn rapport ‘Grenzeloos Gunnen' heeft gepresenteerd, hebben overwegingen van nodale aard een belangrijke rol gespeeld. Daarmee doelt de commissie op de daadwerkelijke oriëntatie van inwoners op voorzieningen of stedelijke kernen en de nog levende cultuurhistorische verbanden in het gebied. Vanuit die invalshoek heeft de westelijke variant voor Veendam sterk de voorkeur. Een substantieel deel van de inwoners van de gemeente Menterwolde is qua voorzieningen aangewezen op Veendam. Muntendam en Veendam lopen letterlijk in elkaar over en het dorp Borgercompagnie is op dit moment in drie gemeenten (Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Veendam) gevestigd. Uit oogpunt van interne samenhang en dorps- en kernenbeleid - één van de criteria uit het beleidskader gemeentelijke herindeling - is het logisch dat dergelijke kernen in één gemeente komen te liggen. Verder is van belang dat Groningen Railport is gevestigd in de gemeenten Menterwolde en Veendam.

Nader onderzoek
Uit nader onderzoek door het CAB blijkt dat de nieuw te vormen gemeente voldoende robuust is en goed in staat zich economisch te ontwikkelen. De samenwerking levert een bijna aaneengesloten bedrijventerrein op langs de A7 en de N33, wat een krachtig industriecluster oplevert binnen één gemeente. De nieuwe gemeente ontsluit de stad Groningen oostelijk via de A7 en de (binnenkort) verdubbelde N33. Daarnaast vormt het de noordoostelijke ontsluiting van het regiogebied Groningen-Assen. De N33 en de A7 zijn daarmee de logische assen in deze nieuwe gemeente, wat herkenbaarheid uitstraalt richting bedrijfsleven.

De bevindingen uit het CAB onderzoek bevestigen dat dit cluster niet alleen vanwege de nodale aspecten en onderlinge samenhang, maar ook uit oogpunt van sociaal-economische ontwikkelingsmogelijkheden een adequaat antwoord is op de opgaven waar we de komende jaren voor staan.

Een keuze voor de westelijke variant betekent verder dat er goede en evenwichtige regionale verhoudingen ontstaan. Aan de oostzijde van deze nieuw te vormen gemeente, kan een gemeente Oost-Groningen worden gevormd die voldoende robuust is om zich economisch te ontwikkelen en de maatschappelijke opdracht in het sociaal domein op te pakken. Ook in die zin sluit deze variant aan bij de vooraf vastgestelde criteria.

Het college stelt de Veendammer gemeenteraad dan ook voor om zich op 9 december tijdens de raadsvergadering uit te spreken voor een herindeling in westelijke richting met gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde.

Vervolgproces
De gemeenteraad van Veendam zal op 9 december een principebesluit nemen over dit voorstel.
Aansluitend zal het overleg met de overige gemeenten worden vervolgd. In dit overleg stellen de nieuw te vormen gemeenten een toekomstvisie op, waarbij zij de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen benoemen en hoe zij deze willen benutten dan wel aanpakken. De gezamenlijke toekomstvisie moet uiterlijk op 1 oktober 2014 gereed zijn. Op 1 januari 2018 moet de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen gerealiseerd zijn.