Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna moest burgemeester Swierstra van Veendam voor Sinterklaas spelen [Update zondag 15:50 uur]

Door op zaterdag, 16 november, 2013 - 20:45

Tekst: Jacob Kuipers
Foto's: Henk Gibcus, Willem van der Werf, Henk Drenth, JM-fotografie en Jan Schiphuis

Video: Gerard Martens, Willem Hofman


WE ZIJN ER WEER - Lange tijd liep burgemeester Swierstra van Veendam te ijsberen waar Sinterklaas en zijn gevolg toch bleef. Hij moest er waarschijnlijk niet aandenken dat hij bij zijn eerste publieke optreden zelf voor Sinterklaas moest spelen.

Net als presentator Erik Jan die ook paniekerig overkwam, want die wist ook niet waar de goedheiligman en zijn Zwarte Pieten bleven. De kinderen zongen inmiddels ‘Sinterklaas Kapoentje' terwijl er werd gewacht op het Spaanse gevolg.

Burgemeester Swierstra zei bij zijn eerste optreden: "Ik vind dit ontzettend mooi om mee te maken". Alhoewel de goedheiligman razendsnel uit de stad Groningen vertrok was het wachten geblazen op de kindervriend.

Maar de brug bij de Molenstreek wilde van geen wijken weten en ging niet open. Er werd een Kluspiet gestuurd die het mankement moest verhelpen en eindelijk maar toch ging de brug open.

Heel langzaam kwam de Pakjesboot op gang. "Als je met zo'n boot op vakantie gaat mag je wel een jaar vakantie nemen", zei Erik Jan. Maar Sinterklaas was nog niet te zien. Uiteindelijk komt het Spaanse gevolg bij de Molenstreek aan en het ‘Sinterklaasje kom maar binnen met zijn knecht' was niet van de lucht.

Rond kwart voor twee meerde de boot aan en Swierstra ging aan boord. Daarna ging het gezelschap op weg voor het traditionele rondje per auto door het centrum en daarna richting het Raadhuisplein waar honderden kinderen op Sinterklaas stonden te wachten.

Ondertussen werd de Zwarte Pieten de ‘Pepernotenchaos' gezongen op het Raadhuisplein. En burgemeester Swierstra stond inmiddels ook bij het gemeentehuis te wachten op het hoog bezoek. Fotograaf Henk Drenth ging direct het dak op om mooie plaatjes te schieten.

‘We zingen en we springen en we zijn zo blij' zongen Sinterklaas en zijn Pieten. Sinterklaas vertelde zijn fans nog dat de boot bij de Golf van Biskaje even in problemen kwam. Daarna ging iedereen weer uit zijn ‘dak' tijdens het zingen van de bekende Sinterklaasliederen. Ook burgemeester Swierstra deed mee en deed dat op een bescheiden wijze.


Fotoalbum's:

Jan Schiphuis
JM
Henk Gibcus  [update zondag 15:51 ]
Willem van der Werf [update zondag 11:55 uur ]
Henk Drenth [ update 22:55 ]