Overslaan en naar de inhoud gaan

'De wereld is leeg zonder jou' Veendam zegt oud-burgemeester Meijerman gedag

Door op donderdag, 14 november, 2013 - 23:00

Tekst Jacob Kuipers

BEDANKT - Terwijl ik onder de douche stond dacht ik ineens aan oud-burgemeester Ab Meijerman van Veendam. Elke dag als ik naar mijn werk ga kom ik langs het kantoor van onze oud-burgervader. Het is dan een vreemde gewaarwording dat ik zijn gezicht niet meer zie door de raampjes van het gemeentehuis. Geen ‘dag' burgemeester meer als ik hem buiten aantref op weg naar zijn auto. Ook groette ik hem als hij aan het hardlopen was, want dat doet hij graag.

Maar plotseling trof ik Meijerman niet meer aan in zijn kamer. Ik trof een leeg kantoor aan. En dan moet ik toch weer even denken aan zangeres Suzie, die in vroeger jaren de hit ‘De wereld is leeg zonder jou', zong. Ik zag geen Ab meer die over het Raadhuisplein keek van zijn geliefde Veendam. De gemeenteraad heeft hem uit zijn functie ontheven omdat hij niet naar de raad luisterde.

Ab was een publiek figuur, geen burgemeester die zich verschool. Zoals de vroegere burgemeester Cor de Vos. Als je de krant open sloeg zag je Ab druk in de weer voor ‘zijn' Veendam. Ab was altijd op pad. Ik heb hem dan ook naast het super duo der burgemeesters van Veendam gezet. Rudy Boekhoven, Hayo Apotheker en Ab Meijerman. Drie kanjers van de eerste orde.

Op 1 april 2001 werd Ab Meijerman geinstalleerd als de nieuwe burgemeester van Veendam. Een van de eerste openingshandelingen in Veendam was het nieuwe onderkomen van stichting Mobiel. Dat gebeurde op 17 mei 2001.

Burgemeester Meijerman blijft net zo lang werken tot dat hij het niet meer leuk vindt, zei hij ooit tegen mij. Maar dat mocht helaas niet zo zijn, want in 2013 kwam er een einde aan zijn burgemeesterschap. In eerste instantie bleef Meijerman op zijn post zitten en leek de lucht geklaard. Maar voor de tweede keer in korte tijd negeerde hij een besluit van de gemeenteraad en toen was het ‘dag' met het handje. Omdat hij niet goed luisterde kwam er vroegtijdig een einde aan 12 jaar burgemeesterschap.

Onder grote belangstelling werd donderdag de afscheidsreceptie gehouden in cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. Onder de belangstellenden waren ondermeer de commissaris van de provincie Groningen de heer Max van den Berg. Ook de burgemeesters Schollema en Smit waren aanwezig. Respectievelijk van de gemeentes Pekela en Oldamdt. Ook directeur Johan Brongers van stichting Compaen was present. Een lange rij mensen schudden de heer en mevrouw Meijerman de hand.

Onder hen lijsttrekker Pe Langen die een ludiek cadeautje voor Meijerman had. Waarop op stond ‘ik heb een grote mond en weet wanneer ik hem moet gebruiken'. De voormalige burgervader moest er hartelijk omlachen. Daarna was het de beurt aan vier sprekers. De nestor van de raad Henk Batting beet de spits af en typeerde Meijerman als volgt: "Jij paste bij Veendam en Veendam paste bij jou. Misschien kom je terug als Veendammer van het jaar".

Daarna was het de beurt aan burgemeester Meindert Schollema van Pekela. En vervolgens theater directeur Simon Scholtens van vanBeresteyn. Tot slot mocht de hoofdrolspeler van deze middag Ab Meijerman op het ‘toneel'. Met verve stak hij zijn speech af en zei dat hij ontzettend veel plezier had om bij de gemeente Veendam te werken. Maar de bal in de lucht houden', is hem helaas niet gelukt.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum