Jaaroverzicht 2013

April 2013



Samengesteld door Bianca Kor
Foto's Willem van der Werf, Gerard Martens, Henk Drenth en Henk Gibcus

Benefietconcert SC Veendam
In april werd er een benefietconcert gehouden om SC Veendam te redden uit de financiële crisis.
Artiesten als Jannes, zanger Gerry Wolthof, de Escape Brothers, Diep triest en Erwin de Vries gaven een optreden.

Museumweekend in het Veenkoloniaal Museum
Het Veenkoloniaal Museum was in 2013 geopend in het museumweekend. Het museum was voor de symbolische prijs van € 1,- p.p. toegankelijk.

Adri Akkerman wint 20ste en laatste Winkler Prins Dictee
Adri Akkerman heeft in Veendam het 20ste en laatste Winkler Prins Dictee der Nederlandse taal gewonnen. Met 8 taalfouten was hij met afstand de beste deelnemer. Daarmee sleepte Adri voor de tweede keer het bronzen borstbeeld van Anthony Winkler Prins in de wacht. 18 jaar geleden was hij ook al eens winnaar van deze spellingwedstrijd, georganiseerd door de Lions Club Veendam.

Koninklijke onderscheiding voor
Willem Molema Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Molema kreeg een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Meindert Schollema. Dit gebeurde tijdens de algemene ledenvergadering van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS) in het clubhuis De Neutrale Hoek in Wildervank. De heer Molema heeft zich jarenlang ingezet voor de Centrale Organisatie voor Voetbalscheidsrechters (COVS) Veendam en omstreken.

NAM ziet af van boren in Veendam
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zag af van de gaswinning in Ommelanderwijk.
Volgens de NAM was de grote onrust in de buurt als gevolg van het voornemen gas te winnen niet de reden om ermee te stoppen.

Bram Schmaal stopt als raadslid/ fractievoorzitter
GemeenteBelangen

Fractievoorzitter en raadslid Bram Schmaal van GemeenteBelangen Veendam nam in april afscheid van de partij om verder te gaan als programmamanager bij Kompanije. Bram Schmaal was vanaf 2002 raadslid, waarvan de afgelopen 7 jaar fractievoorzitter.

Mgr. Bekkersschool Veendam wint Leesvirus
Op feestelijke wijze werd het leesproject Leesvirus afgesloten in cultuurcentrum vanBeresteyn. Het project wordt jaarlijks georganiseerd door de Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam. In 2013 streden acht scholen voor de titel ‘Meest besmette groep'. Mgr. Bekkersschool ging er met de prijs vandoor.

Spinning4Energy brengt 13.948,35 euro op
200 deelnemers, waaronder enkele prominente Veendammers, deden mee aan de tweede editie van spinningmarathon Spinning4Energy in cultuurcentrum vanBeresteyn. Deze marathon werd gehouden voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. De marathon leverde 13.948,35 euro op.

Putdekseldief Veendam aangehouden
De politie hield in april de man aan die in een paar maanden tijd 44 putdeksels uit de weg heeft gehaald. Vanaf begin januari waren er op verschillende plaatsen in Veendam putdeksels uit de weg gehaald. De waarde van de deksels was ongeveer € 100,- per stuk.

All Time Music Festival in Parkzicht
Voor de 12e keer werd in Hotel Parkzicht het All Time Music Festival gehouden. Grote namen als Ali B en Charly Luske traden op. Ali B was met zijn programma Op Volle Toeren (van tv bekend) met de twee gastrappers Brownie Dutch en Darryl naar Veendam gekomen.

Acantus beloond met keurmerk
Woningcorporatie Acantus heeft het KWH-Huurlabel in ontvangst mogen nemen. Een aantal medewerkers en de huurdersorganisaties waren hierbij aanwezig. De toekenning van dit kwaliteitskeurmerk voor woningcorporaties was mede te danken aan de waardering van haar huurders.

Oud-speler Boy Nijgh van SC Veendam overleden
Op 21 april is Boy Nijgh overleden. De aanvaller speelde in het verleden voor SC Heerenveen en SC Veendam. De laatste jaren was hij samen met Jans Deenen hoofdtrainer bij derdeklasser SC Stadskanaal. Boy Nijgh is 57 jaar geworden.

Lintjesregen 2013: drie Koninklijke onderscheidingen in Veendam
Ter gelegenheid van Koninginnedag werden er Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De heer Hidding, mevrouw Pot-Oudekerk en de heer Geijzendorffer werden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Zij ontvingen hun Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Ab Meijerman in de Raadzaal van het gemeentehuis van Veendam.

Bogblues buitenfestival met asperges
In het centrum van Veendam vond het Bogblues buitenfestival plaats. Hoewel er ook ruimte was voor het luchtiger country, kwam pop, soul en rock ook aan bod. Er waren drie podia, op het Veenlustplein, het Museumplein en aan het Beneden Westerdiep.

Eerste editie 2013 Energieke Zondag in Turfcentrale
in de Turfcentrale is de eerste editie van de Energieke Zondag in 2013 gehouden. Dit evenement is een tweemaandelijks terugkerend gebeuren. De ateliers van de kunstenaars waren tijdens deze open dagen weer open en kon er een kijkje in de kunstkeukens worden genomen.

Faillissement SC Veendam een feit
De eerstedivisieclub, die al sinds 12 maart in surseance verkeerde, zag geen uitweg meer en is failliet verklaard. Een laatste poging om een sluitend reddingsplan op te stellen, is mislukt. Een groep investeerders stond nog wel garant voor twee á drie ton, maar om de club te redden was per direct € 675.000,- nodig. "Al met al was dit voor hoofdsponsor Koos Gjaltema en zijn mede-sponsoren te veel om nog meer te investeren", zei bewindvoerder Gerard Breuker.

Wethouder van Veendam ontving Kroningsdeksel
Wethouder Bert Wierenga ontving het Kroningsdeksel voor de gemeente Veendam. Het Kroningsdeksel werd speciaal ontwikkeld voor de troonswisseling, voorzien van een stijlvol gouden kroontje en de afbeelding van Z.K.H. Willem Alexander en Máxima. Iedere gemeente in Nederland kreeg een gratis exemplaar aangeboden.

Veendam vierde laatste Koninginnedag
Met prachtig weer werd in het Veendammer centrum voor de laatste keer Koninginnedag gevierd. Dat begon 's ochtends al vroeg met de jaarlijkse vrijmarkt. Op het Veenlustplein verzorgde stichting Afterbeat allerlei optredens en een dweilorkest wandelde al musicerend door het Veendammer centrum.