Overslaan en naar de inhoud gaan

Expostie Levendige kleuren in glas in foyer vanBeresteyn

Door op donderdag, 14 november, 2013 - 17:43

EXPOSITIE -Op 23 november start een nieuwe expositie in de foyer van vanBeresteyn, Museumplein 5, Veendam: glaskunst van Sofie Raateland. De expositie is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van het cultuurcentrum

In 2003 startte Sofie Raateland met de deeltijdopleiding aan de Academie Minerva te Groningen. Ze is daar in 2008 afgestudeerd als autonoom beeldend kunstenaar. Tijdens de studie ontdekte ze dat ze ambachtelijk is ingesteld. Ze studeerde af met een fotografieproject, maar ook schilderen, beeldhouwen en grafiek hadden haar interesse.

Sinds een paar jaar is ze bezig met glas-in-loodramen maken en glasfusen. Raateland vindt glas een zeer inspirerend materiaal, de levendige kleuren spreken haar aan. Het werkproces is ambachtelijk maar ook creatief. Bij glasfusen is het ook het stookproces wat bijdraagt aan het uiteindelijke resultaat.

Ze ontdekte het werken met glas op een creatieve cursus in Frankrijk. Daar maakte ze haar eerste glas-in-loodraam. Op zoek naar een mogelijkheid in Groningen om hiermee door te gaan kwam ze terecht bij ‘Gekleurd Glas' waar ze wekelijks in de werkplaats bezig is.

Sofie: ‘Glas fascineert me door de rijkdom aan kleuren en de transparantie van het glas. De verrassing bij het glasfusen na het stoken in de oven..... Het daagt me uit om in het maken van toegepaste kunst een eigen manier van expressie te ontdekken en daarnaast vrij werk te maken wat ook nog iets zegt... Dat is mijn streven.'

Opgeleid tot muziekdocent begon ze met lesgeven in het basisonderwijs en gaf tevens algemene muzikale vorming op een muziekschool. Na haar tweede studie met als hoofdvak zang geeft ze sinds 1990 zangles, in haar eigen praktijk in Groningen en op de Muziek-, Dans- en Theaterschool te Veendam.

Info: www.glaskunst.sofieraateland.nl