Overslaan en naar de inhoud gaan

Oogsten tijdens het Sint Maartensfeest met nieuwe liedjes

Door op dinsdag, 12 november, 2013 - 08:00

TANDARTSDAG - Gisteren hadden veel kinderen met hun ouders weer veel plezier tijdens het Sint Maarten lopen. De kinderen deden erg hun best, en het leuke is dat het ook weer met nieuwe liedjes is aangevuld.

Het is niet bekend wanneer de traditie van het Sint-Maartenslopen ingang heeft gevonden. Volgens het Meertens Instituut is het gebruik vermoedelijk in Duitsland ontstaan. De lichtjes tijdens het Sint Maartenlopen zijn eigenlijk een vervolg op grote Sint-Maartensvuren die op 11 november werden ontstoken. Elf november was ook de dag dat de oogst binnen moest zijn en het vee weer op stal.

De Sint-Maartensvuren waren geënt op een Germaans feest ter ere van Wodan. Er werden dankoffers gebracht, en het vuur zag men als reinigend. Met de as werd de vruchtbaarheid van het land bevorderd. Ook was het de gewoonte dat op 11 november ganzen werden geslacht.
Het vieren van Sint Maarten is voornamelijk een kinderfeest geworden.

Geschiedenis van Sint Maarten
Maarten (Latijn: Martinus) nam op jonge leeftijd dienst in het Romeinse leger, en vertrok op zijn 15e naar Gallië (zoals Frankrijk toen heette). Volgens een legende gaf hij bij een stadspoort van Amiens de helft van zijn lange mantel aan een bedelaar, voor de helft omdat de mantel voor de helft het Romeinse leger toebehoorde. Hij werd bekend als Maarten van Tours, waar hij in 371 tot bisschip was gekozen. Een volkslegende zegt dat hij zich onvoldoende waardig achtte voor dat ambt, en zich in een ganzen- of zwanenhok had verscholen. Maar de ganzen waren tijdens het zoeken luidruchtig te keer gegaan, waardoor zijn schuilplaats ontdekt werd. Zo was het aldus deze legende gekomen dat hij alsnog tot bisschop werd gewijd.

Sint Maarten is schutspatroon van verscheidene steden, waarvan ook Groningen. En is de beschermheilige van de armen. Met langs mogen gaan langs rijke deuren bracht voor de kinderen in moeilijke wintermaanden wat extra's.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Martinus_van_Tours
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Maarten_(feest)

Hoi hallo hier ben ik weer,
met mijn la-la-lampion,
van papier en van karton.
Met een lichtje leuk is dat,
als ik klaar ben krijg ik wat.

SinteMaarten MikMak,
Mijn moeder is een dikzak,
Mijn vader is een dunnetje,
Geef 'm een pepermunnetje!

Mien lutje lanteern,
ik zai die zo geern,
doe daanst deur de straot'n
dat kist ja nait loat'n
Mien lutje lanteern,
ik zai die zo geern.

Sintemaarten de deur zit vast,
geef die kerel op zijn bast,
geef die vrouw een dikke zoen,
dan zal ze de deur wel opendoen.

12 november is de dag,
dat de tandarts, dat de tandarts.
12 november is de dag,
dat de tandarts boren mag.