Overslaan en naar de inhoud gaan

Fresco, Stroatklinkers en Scheepsjoagers een schitterende combinatie [Update]

Door op maandag, 11 november, 2013 - 20:16

Door Jan Hidding

MEERSTEMMIG - Zaterdagavond 9 november werd de avond in het cultuurcentrum vanBeresteyn gevuld met muziek. Het Veendammer Accordeonorkest Fresco ontving als gasten de Stroatklinkers en het Shantykoor De Scheepsjoagers uit Muntendam.

Fresco, onder de muzikale leiding van dirigente Toos Hidding-Smit opende de avond met evergreens, die bij het publiek bijzonder in de smaak vielen. Alle muziek is door Toos bewerkt en voor haar orkest vierstemmig gemaakt, zodat er een schitterend en welluidend geheel ontstaat.

Na Fresco werd het podium in beslag genomen door de Stroatklinkers en dat betekent, dat een akoestische band bluegrass muziek combineert met veelal Groningstalige teksten. Met de Stroatklinkers op het podium weet je ook dat de muziek die ze brengen op humorvolle wijze wordt gebracht en gepresenteerd.

Na twee optredens van Pieta Loots, alias Corrie van Gorp, als Alie van de Wegenwacht en later op de avond nog eens met De soezafoon dat telkenmale veel hilariteit met zich meebracht, was het de beurt aan De Scheepsjoagers.

Zij staan onder leiding van dirigent Nico Dijkman garant voor het brengen van shantys en zeemansliederen, die vierstemmig worden gezongen. Voor een shantykoor is dat heel bijzonder. De vierstemmigheid zorgt er voor, dat het geluid van de Scheepsjoagers altijd onmiddellijk wordt herkend door zijn welluidende koorklank.

Na de pauze werd het programma door de drie muziekgroepen voortgezet. De avond werd verrassend afgesloten met een gezamenlijk optreden van Fresco en De Scheepsjoagers, met in de finale het Grunnens Laid.

De avond werd door Bert Kraan op de voor hem geheel eigen wijze humorvol aan elkaar gepraat, waarbij Bert en Jan Kunst namens Fresco de jubilerende dirigente Toos nog eens extra in het zonnetje zetten.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum