Overslaan en naar de inhoud gaan

Filmhuis Veendam verzorgt de aftrap voor de Letlanddagen in Veendam

Door op zaterdag, 9 november, 2013 - 17:16

VEENKOLONIAAL MUSEUM - Van 18 november tot en met 22 december staat Veendam in het teken van de Letlanddagen. Veendam en Letland, het lijkt op het eerste gezicht een vreemde combinatie, maar niets is minder waar. De verbindende factor is de Oostzeevaart. In het midden van de 19de eeuw woonden in de Veenkoloniën meer zeekapiteins dan in Amsterdam en Rotterdam samen. Meer dan 60% van de Nederlandse vloot kwam toen uit Oost Groningen. Vaak werd koers gezet op Riga en het is haast wel symbolisch dat op 15 augustus 1939 de Groninger Coaster Romeja van Kapitein Nieboer de haven van Riga binnen liep om cement te lossen, en op 22 augustus 1939, de dag van de geheime ondertekening van het voor Letland en Europa fatale Molotov-Ribbentrop Pact, naar Delfzijl voer met leer.

Een maand lang staat Vendam stil bij de oude handelsverbindingen die er waren. Lezingen, muziek, De Kerstmarkt, maar ook de middenstand staat stil bij de oude verbindingen. Er is Letse chocolade te koop. Men kan Letse breipatronen krijgen, Letse poppen, boeken over Letland en nog veel meer.

Euro
Niet alleen het verleden, maar ook het heden speelt bij de door de geemeente Veendam, het Veenkoloniaal Museum een de VVV Veenkoloniën georganiseerde Letlanddagen een rol.
Letland wisselt op 1 januari haar Lat in voor de Euro. Niet voor niets, want het begrotingstekort is in de Baltische Staten laag. Maar er is nog een reden om stil te staan bij de banden die er in het verleden waren. Riga is in 2014 de Culturele Hoofdstad van Europa. Wie tijdens de Letlanddagen Veendam bezoekt kan bij een etalagewedstrijd ook nog eens mooie prijzen winnen. De hoofdprijs is zelfs een vijfdaagse reis voor 2 personen naar Riga, de hoofdstad van Letland en daar kunnen de winnaars wandelen door de straten waar vroeger misschien wel hun varende voorouders liepen. Naar aanleiding van de Letlanddagen zal bovendien de Letse ambassadeur Z.E. Māris Klišāns op 27 november Veendam met een bezoek vereren
Kortom, kom naar één van de vele activiteiten in Veendam tijdens de Letlanddagen en wie wint u een reis naar Riga, de Culturele hoofdstad van Europa!


Aftrap door Filmhuis Veendam

De echte aftrap of misschien beter vrije worp, voor de Letlanddagen wordt op 18 november door het Filmhuis Veendam gegeven met de vertoning van de Letse Basketbalfilm 'Sapņu komanda' Dream Team 1935. De film vertelt over het Letse basketbalteam dat als een kansloos gezien team in 1935 op verrassende wijze in Zwitserland Europees Kampioen werd. Een wonder want het team werd op allerlei wijze, ook in Letland zelf, tegengewerkt. Een krap budget, eigengemaakte sportkleding en een tegenwerkende Sportraad ten spijt wisten ze iedereen te verslaan. De euforie van de overwinning was echter van korte duur. Een deel van het team verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog op tragische wijze het leven en Letland haar onafhankelijkheid. Voor Nederland is dit een première van de film die in 2012 in Letland werd uitgebracht en al verschillende prijzen won.

Aanvang 20.00 uur, toegang € 7,00, leden filmhuis € 4,50