Overslaan en naar de inhoud gaan

Agnes Woltjes geeft koopavondoptreden in vanBeresteyn

Door op vrijdag, 1 november, 2013 - 15:03

Tekst Bianca Kor
Foto's Willem van der Werf

KOOPAVONDOPTREDEN - Op de koopavond in Veendam worden er in oktober, november en december in Van Beresteyn koopavondoptredens gehouden. Deze keer was het de beurt aan Agnes Woltjes.

Agnes Woltjes is in 1963 geboren en komt oorspronkelijk uit Groningen maar woont nu in Veendam. Zij zingt jazz in het Engels maar ook fado (zwaarmoedige liederen) in het Portugees. Soms zingt ze in het Duits en Maleis maar regelmatig in het Gronings. Woltjes zingt in theaters maar ook in kerkjes. Eind 2009 trad ze op met een eigen theaterprogramma.

Af en toe vertaalt ze een bestaand lied in het Gronings. Zo veranderde o.a. 'A night like this' van Caro Emerald in 'Stapelgek op die'.  Eerder dit jaar zong zij samen met andere zangers en zangeressen het protestlied 'Wie binnen 't zat'. Dat ging over de aardbevingen in Groningen.

Een aantal weken geleden stond ze met haar nieuwe theatershow Weemoed en Glimlach in theater vanBeresteyn. Het volgende werd toen over haar optreden gezegd: "Een hartverwarmende muzikale ontmoeting van Agnes Woltjes met Arnold Veeman, Tity Veen, Harbert 'Herby' Grezel in een decor van ‘ Vintage Varieté ‘. Een reis in muziek langs alle emoties in een mensenleven: van meeslepende ballades naar opzwepende blues en terug tot het kleine, ingetogen lied." Op deze manier is het koopavondoptreden in vanBeresteyn ook te omschrijven. Tijdens het koopavondoptreden zong zij ook 'Stapelgek op die'.

Op de bühne werd ze bijgestaan door zangeres Tity Veen en toetsenist Chris Klein. Tity Veen is overigens van oorsprong Fries maar hier is niks van te merken want ze woont al jaren op het Groningse land en ze beheerst het Groningse dialect erg goed.

De liedjes werden veelal samen door Agnes en Tity gezongen maar ze lieten ook horen dat ze het op eigen kracht er goed vanaf kunnen brengen. De hits van vroeger werden vertolkt van Engels naar het Groningse dialect. Ze zongen ook songs in het Engels zoals ze bekend zijn bij het publiek. Bijvoorbeeld nummers van Dolly Parton. De avond had een mooie afwisseling met snellere en rustige muziek.