Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen geteisterd door zware storm met orkaanvlagen

Door op dinsdag, 29 oktober, 2013 - 11:15

FOTODECOR - In Veendam en Wildervank werden door de orkaanvlagen tientallen bomen omvergeblazen. Tegen de zeer harde windstoten hadden ze, ook vanwege hun gebladerte dat ze veelal nog droegen, geen schijn van kans. Aan de Woortmanslaan bezweken twee wilgen onder het geweld. Een derde raakte door een compleet afgebroken gedeelte zwaar uit vorm.

De regen van de afgelopen periode zal er ook geen goed aan hebben gedaan, en daarbij zeer waarschijnlijk ook mede door het aflopend grasveld naar de walkant. Naar verluid hebben ze er zo'n 30 jaar gestaan. Onder de wortels van een ervan was het paaltje, dat voor ondersteuning diende na het planten, zichtbaar geworden.

Op veel plaatsen waren takken afgebroken door de zeer harde windstoten van en over windkracht 10.

Weerman Gerrit Hiemstra meldde dat de Noordelijke Provincies verreweg het zwaarst getroffen zijn. De storm werd vergeleken met die van 1990. Hoewel die wel veel langer duurde. Deze was tijdens zijn volle hevigheid amper een middag, wat nog meer schade bespaard heeft.

Had de harde wind 's morgens eerst nog het karakter van een gewone herfststorm, na 11 uur was deze meer in hevigheid toegenomen. En ging het steeds woester tekeer. Beukend op schuttingen, waarvan niet alle het goed doorstonden, en tuinmeubilair omver blazend. Zo ging er een complete trampoline als een vlieger de lucht in.

Via de media was opgeroepen om niet onnodig de weg op te gaan. Nadat de storm na 16 uur meer naar een normale herfststorm was gaan afluwen, gingen nieuwsgierigen een rondrit maken langs de omgewaaide bomen en de afgebroken takken, dat op veel plaatsen te aanschouwen was.

Er was veel werk te doen om de grootste ravage op te ruimen en gesperde wegen weer begaanbaar te maken.

Ook was er stormschade aan gebouwen. Bij Ali Baba is het dak gedeeltelijk naar beneden gekomen. Op de beide locaties van de scholengemeenschap Winkler Prins is er stormschade ontstaan, door omgewaaide bomen ontstond er een ravage. Een boom nam in zijn val een deel van het metalen hekwerk mee.